Cene hrane obaraju rekorde: Španci jedu manje mesa i ribe

Oko dve trećine domaćinstava u Španiji primorano je da kupuje više artikala na rasprodajama i akcijama

Suočena sa rekordnom inflacijom hrane, trećina španskih domaćinstava smanjila je potrošnju svežeg mesa i ribe, okrećući se jeftinijim konzerviranim i smrznutim proizvodima.

Najnovija anketa grupe za prava potrošača pokazala je da Španci sve više traže proizvode sa dužim rokom trajanja. Istovremeno, oko dve trećine domaćinstava primorano je da kupuje više artikala na rasprodajama i akcijama.

Skuplja hrana dovela je do iznenađujućeg skoka inflacije u februaru i to uprkos novom ciklusu smanjenja poreza, koje je premijer Pedro Sančez najavio na početku godine.

Evropski inflatorni indikator ukazuje da su potrošačke cene u Španiji porasle za 6,1 odsto, dok su troškovi hrane nastavili da rastu više od 15 odsto.

Za najomiljeniju špansko jelo, paelju, za koju su potrebni maslinovo ulje i pirinač, sada je potrebno više novca jer je cena pirinča porasla za skoro 20 odsto, dok je cena maslinovog ulja skočila za neverovatnih 30,5 odsto.

Nemilosrdna kriza troškova života, poput onih koji su pogodili ekonomiju prošle godine kada je inflacija dostigla istorijski maksimum, dovela je do novog talasa protesta i štrajkova radnika. 

Neki piloti avio-kompanija, blagajnici u supermarketima i zaposleni u osiguravajućim kućama prete obustavom rada u slučaju da ne dođe do uvećanja primanja koja bi pratila rast cena. 

Pritisak na lidere 

Evropski inflatorni indikator ukazuje da su potrošačke cene porasle, a  vlada premijera Pedra Sančeza će u izbornoj godini biti pod većim pritiskom da održi cene pod kontrolom.

Sančesovi politički saveznici takođe podgrevaju atmosferu, tražeći od njega da učini više.

Njegov mlađi koalicioni partner, stranka krajnje levice "Ujedinjeni možemo", u utorak je zahtevao ograničenje cena hrane i popust od 14 odsto na 20 osnovnih artikala kako bi nadoknadio prošlogodišnje rastuće troškove.

"Očigledno je da se situacija ne poboljšava, već se znatno pogoršava", rekao je novinarima lider te stranke Pablo Ečenik.

Katalonska stranka za nezavisnost, ključni Sančezov saveznik, pozvala je vladu da poveća poreze na lance supermarketa kako bi pomogla u finansiranju dodatnih mera protiv inflacije.