Cene nafte skočile nakon što su predstavnici UAE demantovali da napuštaju OPEK

Emiraćani negiraju da su odnosi UAE i Saudijske Arabije u krizi

Cene nafte na svetskom tržištima skočile su nakon što su predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata demantovali da se ta zemlja nalazi u sukobu sa Saudijskom Arabijom i da planira da napusti OPEK.

"Odgovor Emirata na te navode pokazuje da su oni posvećeni održavanju cene nafte", rekao da šef odeljenja za globalnu energetsku strategiju u "Džej-Pi Morganu" Kristijan Malek.

"Volstrit džornal" je ranije danas preneo da se odnosi dve vodeće zalivske petromonarhije, Saudijske Arabije Ujedinjenih arapskih Emirata, nalaze u krizi, kao i da Abu Dabi razmatra povlačenje iz OPEK-a.

Kako je preneo "Blumberg", u toj državi se već dve godine razmatra nastavak saradnje sa OPEK-om, ali preovladava mišljenje da članstvo u toj organizaciji ipak donosi više koristi nego štete njihovim interesima.

Emiratski ministar za energetiku Suhail Al Mazraui rekao je prošlog meseca za taj američki portal da je njegova zemlja posvećena poštovanju kvota za proizvodnju nafte koje su države članice OPEK+ dogovorile za 2023. godinu.