Iran se sprema da odbaci dolar u trgovini sa afričkim zemljama

Osnivanje zajedničke banke Irana i zapadnoafričkih zemalja omogućilo bi sklapanje poslovnih dogovora bez potrebe za korišćenjem dolara i evra, naglasio je potpredsednik Irana za ekonomska pitanja Mosen Rezai

Iran je predložio osnivanje zajedničke banke sa afričkim državama kako bi se podstakli saradnja i promovisanje trgovine u lokalnim valutama.

Potpredsednik Irana za ekonomska pitanja Mosen Rezai je na konferenciji posvećenoj naučnoj i ekonomskoj saradnji Irana i Zapadne Afrike istakao je važnost multilateralne saradnje dva bloka. On je ukazao da bi saradnja sa Teheranom podstakla mnoge napredne industrije u zapadnoj Africi, dok bi stvaranje zajedničke banke sa obračunima u lokalnim valutama olakšalo trgovinu.

"Tada bismo u mogućnosti da sklapamo poslovne dogovore između zemalja... bez potrebe za (korišćenjem) dolara i evra, i sve strane će imati koristi od toga", objasnio je Rezai.

Napomenuo je da su afričke nacije uspele da ostvare nezavisnost posle vekova kolonizacije i da sada moraju da izgrade jake ekonomije kako bi povratile svoj međunarodni status.

Iranski predsednik Ibrahim Raisi je ranije ove nedelje tokom sastanka sa grupom afričkih zvaničnika rekao da je Islamska Republika spremna da podeli svoja tehnološka dostignuća i da olakša angažovanje privatnih kompanija u različitim projektima u Africi.

Trgovina između Irana i afričkih zemalja dostigla je obim od 992,77 miliona dolara u periodu između marta i oktobra 2022. godine, pri čemu je izvoz iz Teherana činio najveći deo prometa, pokazuju nedavni podaci iranske carine. Iran je u tom periodu na afrički kontinent izvezao robu čija vrednost premašuje 933 miliona dolara.