"Silikon veli benk" otišla u stečaj nakon što je izazvala potres na bankarskom tržištu SAD

Kontrolu nad imovinom banke je preuzela Federalna korporacija za osiguranje depozita

Bankarska kompanija "Silikon veli benk" (SVB) u petak je otišla u stečaj a kontrolu nad njenom imovinom je preuzela Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), nakon što su se tehnološki startapi, koji čine najveći deo korisničke baze SVB, zabrinuli za budućnost banke i povukli svoje depozite.

Odeljenje za finansijsku zaštitu i inovacije Kalifornije saopštilo je u petak da je preuzelo posed SVB i imenovalo FDIC za stečajnog upravnika, navodeći neadekvatnu likvidnost i nesolventnost za razloge, prenosi "Blumberg".

Iz FDIC je saopšteno da će osigurani deponenti dobiti pristup svojim sredstvima najkasnije u ponedeljak ujutro. Neosigurani deponenti će dobiti potvrdu o stečaju za preostali iznos svojih neosiguranih sredstava, rekao je regulator, dodajući da se iznos i dalje ne zna.

Primanje poseda banke u stečaju obično znači da će depozite preuzeti druga, finansijski stabilna banka, ili da će FDIC isplatiti štediše do osiguranog limita.

Bankarska kompanija "Silikon veli benk" naišla je na probleme u martu, nakon što su preduzetničke kompanije visokog profila, poput fonda Pitera Tila, savetovale svojim klijentima da povuku novac iz te banke, što se dogodilo jedan dan nakon što je "SVB fajnenšel grup", matična kompanija banke, objavila da će pokušati da prikupi više od dve milijarde dolara nakon značajnog gubitka svog portfelja.

Odluka SVB da rasproda deo svojih akcija kako bi prikupila novi kapital nakon što je izgubila 1,8 milijardi dolara prodajom paketa uglavnom američkih obveznica izazvala je globalni pad bankarskih akcija, koji se u petak prelio i u Evropu, pošto su neke od najvećih banaka u regionu zabeležile najveći pad akcija u poslednjih devet meseci.

Evropski bankarski indeks pao je za 4,4 odsto, što predstavlja najveći jednodnevni pad od početka juna.