Ekonomija

"Blumberg": SAD planiraju da dodatno ograniče izvoz mikročipova u Kinu

Mere će navodno biti usmerene na opremu za proizvodnju poluprovodnika
"Blumberg": SAD planiraju da dodatno ograniče izvoz mikročipova u Kinuwww.globallookpress.com © Aleksander Polyakov/Global Look Press

Vašington planira da uvede nova ograničenja izvoza kako bi dodatno sprečio Kinu da pristupi naprednoj američkoj tehnologiji čipova, prenosi "Blumberg" pozivajući se na izvore.

Mere, koje su usmerene na mogućnosti proizvodnje čipova, udvostručiće broj tipova opreme za koje su potrebne posebne izvozne dozvole, navodi se u izveštaju.

Izvori takođe navode da SAD planiraju da usaglase nove mere sa vladama Japana i Holandije. Pošto tri zemlje dominiraju na globalnom tržištu čipova, mnogi analitičari veruju da je Vašingtonu potrebna podrška druge dve da bi im mere bile efikasne. Navodno, SAD već mesecima vrše pritisak na holandsku i japansku vladu, iako do sada ni Tokio ni Amsterdam nisu doneli nikakve posebne propise koji bi bili usmereni na Peking.

Ranije ove nedelje, Holandija je predstavila planove za proširenje ograničenja na izvoz svoje najnovije poluprovodničke tehnologije, ali nije pominjala Kinu, niti je dala dodatne detalje o predloženoj uredbi.

SAD nastoje da obuzdaju tehnološki napredak Kine, koju smatraju pretnjom svojoj nacionalnoj bezbednosti. Vašington je prošlog oktobra uveo sveobuhvatnu kontrolu izvoza koja je sprečila kineske firme da kupuju određene američke proizvode za pravljenje čipova, koje bi Peking navodno mogao da koristi u vojne svrhe.

Kina je više puta kritikovala američku politiku u vezi sa poluprovodnicima i čak je podnela zvaničnu žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog kontrole izvoza, tvrdeći da ona ugrožava interese kineskih kompanija i remeti globalne lance snabdevanja.

image