Analitičarka upozorava: SAD srljaju u finansijsku krizu nalik onoj iz 2008. godine

Ekonomistkinja poznata po preciznom predviđanju prošlih kriza kaže da nedavni niz ekonomskih problema najavljuje nevolje za Ameriku

Stefani Pomboj, američka ekonomistkinja poznata po svojim predviđanjima kraha tržišta nekretnina ranih 2000-ih i globalnog finansijskog kolapsa 2008, upozorava da bi nedavni haos na bankarskom i tržištu kriptovaluta mogao da predstavlja početak još jedne krize.

"Ono sa čime se trenutno suočavamo je zaista ozbiljno", rekla je Pomboj, osnivač kompanije za ekonomska istraživanja "Majkro Mejvens" u intervjuu za "Foks njuz". "Na ivici smo finansijske krize u stilu 2008", dodala je Pomboj.

Pomboj je svoju procenu iznela nakon zatvaranja "Silikon veli benka". Kolaps SVB-a usledio je nakon ovonedeljnog zatvaranja zajmodavca kriptovaluta "Silvergejt banke", kao i bankrota prošle jeseni kripto firmi FTX, BlokFi i "Tri erous kapital".

Administracija predsednika Džozefa Bajdena pokušala je da ublaži zabrinutost zbog šire krize. Minisarka finansija Dženet Jelen objavila je saopštenje u kojem je navela da je američki bankarski sistem "i dalje otporan, a regulatori imaju efikasne alate za rešavanje ove vrste događaja".

Pomboj nije ubeđena i prozvala je Jelen zbog "apsolutno sulude" usredsređenosti na "raznolikost, jednakost i inkluziju" u vreme kada brzo povećanje kamatnih stopa otkriva krhkost američkog finansijskog sistema opterećenog dugom.

"Čujte, ne možete da podižete stope na rekordan način u ekonomiji koja ima rekordan dug uz maksimalne spekulacije i da ne očekujete nikakve posledice", rekla je ona. "Bilo je očigledno da će se ovo dogoditi, a sada vidimo da slabe karike u lancu pucaju. Oblasti u kojima su spekulacije bile najraširenije i najneverovatnije očigledno padaju."

Pomboj je dodala da se godine preteranog preuzimanja rizika "vraćaju da ih jako ugrizu za zadnjicu" i predviđa da će se situacija "veoma brzo razvijati".

Republikanski predsednički kandidat Vivek Ramasvami je naveo da je, baš kao i tokom finansijske krize 2008. godine, koja je delimično proistekla iz nastojanja savezne vlade da ublaži kreditne standarde u zajednicama sa niskim prihodima, neuspeh SVB-a možda podstakla politika.

U slučaju SVB-a, fokus na takozvane "održive finansije" ili ESG, možda je doprineo lošim odlukama o kreditiranju, rekao je on. "Kada ne naučimo lekcije, istorija se ponavlja."

Menadžer hedž fonda, milijarder Bil Ekman upozorio je da bi propast SVB-a mogao da izazove niz drugih bankrota problematičnih banaka, što bi izazvalo lančanu reakciju nalik 2008. jer "domine nastavljaju da padaju".