Ekonomija

Potpredsednik "Liman bradersa" upozorava: Još 50 američkih banaka moglo bi da propadne

Zvaničnik "Liman bradersa", banke čija je propast izazvala finansijsku krizu 2008. godine, upozorava da Federalne rezerve moraju da smanje kamatne stope i garantuje depozite ako ne žele da izazovu novi haos
Potpredsednik "Liman bradersa" upozorava: Još 50 američkih banaka moglo bi da propadne© Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Bankarska kriza mogla bi da proguta još 50 regionalnih zajmodavaca u Sjedinjenim Državama, ako vlasti u zemlji ne preduzmu odgovarajuće korake da reše strukturna pitanja, rekao je bivši potpredsednik "Liman bradersa" Lorens Mekdonald u intervjuu za RIA Novosti.

"Kreatori politike će najverovatnije biti primorani da uvedu mnogo veća ograničenja kako bi zadržali odlive depozita sa bankovnih računa koji znatno premašuju 250.000 dolara", rekao je on.

Kolaps "Liman braders" označio je početak globalne finansijske krize 2008. godine.

Mekdonald smatra da su trenutni problemi sa kojima se suočava američki bankarski sektor veoma slični onima koji su prethodili zloglasnom kolapsu nekadašnjeg finansijskog giganta.

Bivši direktor "Limana" je dodao da se očekuje da će američke regionalne banke izgubiti "stotine milijardi dolara" s tim što će se ova sredstva neizbežno prebaciti na veće banke, a zatim i na trezorske obveznice.

Američke vlasti će morati snažno da pojačaju garancije depozita u poređenju sa postojećim, rekao je Mekdonald.

U utorak je nekoliko medija prenelo da zvaničnici američkog Ministarstva finansija razmatraju povećanje osiguranja depozita u slučaju pogoršanja stanja u bankarskom sektoru. Ovaj korak će navodno zahtevati sredstva iz Fonda za stabilizaciju razmene Ministarstva finansija.

Mekdonald je optužio predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela da vodi neadekvatnu politiku u pooštravanju monetarne politike.

"Oni kao da puše u šupi za dinamit. Pre deset dana nam je Pauel na Kapitolu rekao da je bankarski sistem u redu... Ili je lagao ili nije razumeo šta radi", rekao je bivši bankar.

Prema njegovim rečima, Fed će morati da snizi stope, a zatim da pruži veće garancije depozita.

"To je ono što će oni smisliti... To je spas. To je u suštini savezna vlada koja preuzima rizik bankovnih depozita", zaključio je on.

Fed se suočava sa jednim od najtežih zahteva u poslednjih nekoliko godina. Na današnjem sastanku će morati da odluči da li da nastavi da povećava kamatne stope kako bi se izborili protiv visoke inflacije ili će ih ostaviti na postojećem nivou kako bi pomogli u gušenju najgore bankarske krize od 2008.

image