Ekonomija

Maskovo rešenje finansijske krize u SAD: Garantujte sve depozite u bankama

Ako SAD žele da zaustave bankarsku krizu, moraće da garantuju sve uloge, poručio je milijarder
Maskovo rešenje finansijske krize u SAD: Garantujte sve depozite u bankama© Tanjug/AP Photo/Benjamin Fanjoy, File

Vlasnik "Tesle" i "Tvitera" Ilon Mask predložio je rešenje za trenutnu bankarsku krizu u SAD - vlada mora da ukine trenutnu gornju granicu osiguranja od 250.000 dolara za sve depozite, kako bi sprečila klijente da panično povlače svoj novac.

Mask je reagovao na izveštaje medija da američki zvaničnici traže način da privremeno osiguraju depozite preko trenutnog ograničenja od četvrt miliona dolara, a da ne moraju da dobiju odobrenje od Kongresa.

"Apsolutno neophodno", naveo je Mask.

Bankarska kriza počela je u SAD ranije ovog meseca iznenadnim kolapsom "Silikon veli banke" (SVB), velikog američkog zajmodavca fokusiranog na tehnološki i startap sektor. Preko 92 odsto depozita u banci bilo je neosigurano, a regulatori su zatvorili banku nakon masovnog odliva sredstava.

Krah SVB doveo je do zatvaranja drugog zajmodavca, "Signačur banke". Uspaničeni klijenti su povukli desetine milijardi dolara u gotovini iz manjih banaka i plasirali ih kod većih zajmodavaca.

Mask je još prošle sedmice pozvao Federalnu korporaciju za osiguranje depozita (FDIC) da osigura i depozite klijenata veće od 250.000 dolara.

Posle kolapsa SVB i "Signačur banke", američki zvaničnici su pružili garancije za sve depozite i osigurane i neosigurane.

Međutim, nedavna studija je pokazala da se skoro 200 američkih banaka suočava sa sličnim rizicima. SVB je, kao i mnoge druge banke, investirala milijarde u američke državne obveznice kada su kamatne stope bile blizu nule i pretrpela je gubitke kada su ih Federalne rezerve povećale u pokušaju da obuzdaju inflaciju.

Propast ovih banaka uzdrmala je ceo bankarski sektor SAD. Mnoge druge finansijske institucije doživele su pad akcija, pri čemu je šest najvećih banaka na Volstritu izgubilo oko 165 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, ili oko 13 odsto njihove ukupne vrednosti.

Prošle nedelje, agencija za kreditni rejting "Mudiz" smanjila je svoje prognoze za američki bankarski sistem sa "stabilnih" na "negativne", navodeći kao razlog "operativno okruženje koje se brzo pogoršava".

image