Nezapamćen skok cena hrane u Velikoj Britaniji

Najveći udarac na životni standard Britanaca u poslednjih 40 godina

U Velikoj Britaniji se dešava skok cena namirnica kakav nije zabeležen u prethodnih 40 godina, predstavljajući najnoviji udarac domaćinstvima koja se već jedva bore sa kontinuiranim rastom životnih troškova.

Podaci koje je britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku objavila u septembru ukazuju da je indeks potrošačkih cena dosegao 10,1 odsto, dok je on iznosio 9,9 odsto u avgustu, prenosi Rojters. Takođe se ističe da je britanska funta izgubila još dodatnih 0,2 odsto u vrednosti i sada iznosi manje od 1,13 dolara.

Porast cena hrane i bezalkoholnog pića ima najveći udeo u inflaciji koja pogađa Veliku Britaniju. U septembru, cene hrane zabeležile su porast od 14,5 odsto što predstavlja najveći skok zabeležen u ovoj zemlji od aprila 1980. godine.

Kancelarija za nacionalnu statistiku dodaje da su cene hotelskih usluga takođe porasle.

"Današnji podaci ukazuju na opasnost da inflacija ostaje snažna dok ekonomija slabi," izjavio je ekonomista Pol Dejls iz istraživačkog centra Kepital ekonomiks.

On je dodao da je osnovna stopa inflacije koja ne uključuje kolebljive promene cena gasa i energenata takođe dostigla rekordne stope u odnosu na prethodnih 30 godina i sada iznosi 6,5 odsto.

Energetska kriza izazvana sukcesivnim sankcijama koje je EU nametala Rusiji tokom ove godine ozbiljno je ugrozio sve aspekte životnog standarda u Britaniji.

Početkom ovog meseca, hiljade ljudi izašlo je na ulice u znak protesta protiv previsokih cena režije, dok je izvršni direktor kompanije Nacionalna mreža Džon Petigru nedavno upozorio stanovnike ove zemlje da se mogu suočiti sa isključenjima struje u najhladnijim zimskim mesecima.