Bankarska kriza još nije gotova: Pala vrednost akcija Dojče banke i UBS-a

Previranja se razlikuju od finansijske krize 2008. godine jer su banke bolje kapitalizovane, poručuju stručnjaci

Akcije banaka u Evropi danas su naglo pale, a Dojče banka i UBS zabrinute su zbog toga što najgori problemi u bankarskom sektoru, još od krize 2008. godine, nisu obuzdani, piše Rojters.

Dojče banka je oslabila treći dan zaredom i vrednost njenih akcija je pala za više od 11 odsto, dok "Blumberg" navodi da je pad vrednosti akcija bliži 15 odsto. Akcije te banke su izgubile petinu svoje vrednosti u odnosu na početak meseca.

"Dojče banka je već neko vreme u centru pažnje, na sličan način kao što je bio 'Kredi Svis'", rekao je Stjuart Kol, glavni makroekonomista u "Ekviti kapital".

Dodao je da je banka prošla kroz razna restrukturiranja i promene rukovodstva kako bi se vratila na čvrste temelje, ali su svi napori ostali bezuspešni.

Globalni bankarski sektor je potresen zbog iznenadnog kolapsa dve banke u SAD ovog meseca, piše agencija i dodaje da su kreatori politike naglasili da se previranja razlikuju od finansijske krize 2008. godine, poručivši da su banke bolje kapitalizovane, kao i da su sredstva lakše dostupna. 

Međutim, zabrinutost je porasla kada je UBS odlučio da preuzme "Kredi Svis", nakon što je švajcarska banka ostala bez poverenja investitora. Vlasti u Švajcarskoj i UBS pokušavaju da preuzimanje završe za samo mesec dana, piše Rojters.

Brokerska grupa "Džeferis" saopštila je da se treba uzdržati od kupovine deonice UBS-a zbog akvizicije njenog bivšeg rivala jer će ta preuzimanje "Kredi Svisa" promeniti vrednost deonica koja je bila zasnovana na nižem riziku, organskom rastu i visokim prinosima.

"Svi ovi elementi, zbog kojih su akcionari UBS-a kupili deonice, nestali su i tako će verovatno biti godinama", navodi se u saopštenju grupe.

Istovremeno, "Kredi Svis" i UBS su među bankama koje su pod istragom američke vlade zbog navodne saradnje sa ruskim oligarsima u zaobilaženju sankcija, prethodno je izvestio "Blumberg".

Vrednost akcija UBS-a danas je pala na šest odsto.

Agencija zaključuje upozorenjem ekonomskih stručnjaka koji ističu da bankarska kriza još uvek nije završena.

Šolc umiruje situaciju

Dojče banka je veoma profitabilna i nema razloga da se sumnja u njenu budućnost, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, odgovarajući na pitanje o naglom padu vrednosti akcija te banke.

"Dojče banka je temeljno reorganizovala i modernizovala svoj poslovni model i veoma je profitabilna banka", rekao je Šolc na konferenciji za štampu u Briselu.