Sankcije nisu uticale na isporuku ruske nafte - i dalje je tražena, i to u istom obimu

Moskva je uspela da vrlo brzo pronađe zamenu za zapadno tržište tako da obim proizvodnje i izvoza ruske nafte nije opao, uprkos sankcijama i pritiscima koji dolaze sa Zapada

Isporuka ruske nafte nije smanjena, već je samo preusmerena na druga tržišta, rekao je danas ruski ministar energetike Nikolaj Šuljginov, objašnjavajući kako je Rusija uspela da se odupre svim sankcijama sa Zapada i osigura energetsku stabilnost u zemlji, uprkos do sada neviđenim pritiscima.

Ministar otkriva da je bilo neophodno ne samo zadržati isti obim proizvodnje i prerade nafte, već obezbediti i da zemlja nastavi da izvozi naftu u istom obimu kao i pre uvođenja sankcija protiv Moskve. 

"U tom cilju ulažemo velike napore da preorijentišemo isporuku nafte i naftnih derivata na tržišta Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog Istoka. Već sada možemo slobodno reći da smo uspeli da sav obim nafte koji smo ranije izvozili, a koji je u jednom momentu opao zbog embarga, usmerimo na druga tržišta i da se ujedno osiguramo da ne dođe do pada prodaje", objasnio je Šuljginov.

Zamenik premijera Ruske Federacije Aleksandar Novak danas je kazao da je isporuka ruske nafte u Indiju tako porasla čak 22 puta tokom prošle godine, a primećen je i rast izvoza nafte u Kinu, za koji je Novak ranije rekao da sada odgovara trećini ruskog izvoza ovog energenta.

"Blumberg" je, podsetimo, ovih dana objavio podatak da je Rusija na putu da ovog meseca postigne rekordan nivo isporuke ruskog dizela, uprkos sankcijama. Izvoz je, prema pisanju medija, preusmeren na tržište Turske i Maroka, ali i drugih zemalja.