Sunovrat poverenja u ekonomiju evrozone

Problemi u industrijskom sektoru i bankarska kriza odrazili se na poverenje građana u evrozoni

Poverenje u ekonomiju u zemljama evrozone drastično je palo tokom ovog meseca, pošto je industrija izgubila zamah, prenosi "Blumberg".

Indeks koji meri poverenje javnosti u ekonomiju u zemljama EU koje koriste evro opao je sa 99,6 u februaru na 99,3 u martu, objavila je Evropska komisija. Reč je o drugom mesecu za redom tokom kog je došlo do pada vrednosti tog indeksa.

Dok je uslužni sektor ostao stabilan usled povećane potražnje, industrija je u padu, a oporavak potrošačkog poverenja je zaustavljen.

Iako je zima u zemljama evrozone bila daleko blaža od očekivane, proizvodni sektor se i dalje muči. Pored toga, iako je inflacija u blagom padu, ona je i dalje izuzetno visoka u poređenju sa normalnim vrednostima.

Da situacija bude još gora, kriza na finansijskim tržištima, koja je započela sa druge strane Atlantika, došla je i do Evrope nakon što je, uz posredstvo švajcarskih vlasti, UBS preuzeo posrnuli "Kredi Svis".

Najnovije turbulencije verovatno nisu u potpunosti uticale na martovsko istraživanje, jer je oko dve trećine odgovora poslovnih menadžera i najmanje 80 odsto odgovora potrošača prikupljeno pre izbijanja najnovije bankarske krize.