U strahu od američkog scenarija: Evropa pravi novi sistem zatvaranja banaka koje su pred propadanjem

Jedinstveni odbor za rešavanje, telo EU, predložio je olakšavanje korišćenja šema garancija depozita kako bi male i srednje banke mogle da pristupe sredstvima u rešavanju problema

Evropska unija želi da olakša zatvaranje banaka srednje veličine koje propadaju tako što će iskoristiti nacionalne sisteme garancije depozita za finansiranje, objavio je "Blumberg".

U predlogu koji bi trebalo da bude predstavljen sredinom aprila, Evropska komisija bi olakšala korišćenje ovih sredstava za premošćivanje jaza u bankama koje nemaju dovoljno rezervi kako bi izbegle praćenja neosiguranih štediša, rekli su ljudi koji su tražili da ne budu imenovani jer plan nije javan.

Opcija bi bila ograničena na banke koje će napustiti tržište, dodaje "Blumberg" pozivajući se na one koji su upoznati sa slučajem.

Evropa je smislila nova pravila za banke koje su pred propadanjem kako bi izbegla ponavljanje spasavanja koje su finansirali poreski obveznici zbog finansijske krize 2008. godine.

Ipak, strogi okvir za spasavanje, gde neosigurani deponenti sa više od 100.000 evra mogu da budu primorani da snose neke od gubitaka, nije dobro funkcionisao u praksi. Veći zajmodavci mogu lako da izdaju akcije ili obveznice, ali sistem se ne bavi dovoljno rizikom koji predstavljaju male ili srednje banke.

Evropski zvaničnici godinama rade na tom pitanju, ali su njihovi napori više u fokusu nakon što je brz rast kamatnih stopa izazvao kolaps nekoliko banaka u SAD. Iako su to bili posebni slučajevi, investitori se pitaju da li bi i pojedinačni zajmodavci u Evropi mogli da se suoče sa sličnim posledicama.

Sredstva za garanciju depozita bi se koristila u bankama koje nemaju dovoljno kapitala i obveznica. Ti gubici moraju da dostignu 8 odsto obaveza zajmodavca pre nego što se može koristiti jedinstveni fond za rešavanje koje finansira industrija. Diskusije su još uvek u toku i konačni predlog bi mogao da se izmeni pre datuma objavljivanja, koji se očekuje 18. aprila.

Prošlog juna, ministri finansija evrozone saglasili su se da usklade korišćenje nacionalnih fondova za garantovanje depozita van isplate garantovanim deponentima do 100.000 evra, "obezbeđujući odgovarajuću fleksibilnost za olakšavanje izlaska propalih banaka sa tržišta na način koji čuva vrednost imovine banke."

Jedinstveni odbor za rešavanje, telo EU, predložio je olakšavanje korišćenja šema garancija depozita kako bi male i srednje banke mogle da pristupe sredstvima u rešavanju problema i premoste jaz dok ne bude moguće korišćenje Jedinstvenog fonda.