Ekonomija

Kinesko-brazilski sporazum odbacuje dolar: Sledi lom u regionu Latinske Amerike

Ostale zemlje kontinenta krenuće za Brazilom ubrzo nakon početka trgovine u nacionalnim valutama s Kinom, ističe lokalni ekspert
Kinesko-brazilski sporazum odbacuje dolar: Sledi lom u regionu Latinske Amerike© Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Dogovor Brazila i Kine da u bilateralnoj trgovini umesto dolara koriste nacionalne valute izazvaće ozbiljne posledice u regionu Latinske Amerike, izjavio je za TASS Pedro Kosta Junior sa Univerziteta u Sao Paulu.

"Ovo nije novost za Kinu. Ona već trguje u juanima sa 25 zemalja; sa Argentinom u (latinoameričkom) regionu. Ipak, Brazil je na drugom nivou jer je glavna ekonomija regiona, bivši američki predsednik Hari Truman je rekao, gde god da ide Brazil, ceo region će ga pratiti", istakao je ekspert.

Brazil čini oko polovine teritorije i stanovništva kontinenta, kao i više od polovine regionalnog BDP-a, dodao je Kosta Junior. Ostale zemlje Latinske Amerike će slediti Brazil ubrzo nakon početka trgovine u nacionalnim valutama s Kinom, dodao je on.

Centralne banke Brazila i Kine dogovorile su se 29. marta da direktno obavljaju trgovinske i finansijske transakcije, razmenjujući juane za reale ili obrnuto, umesto da prvo konvertuju svoje valute u američki dolar.

Kina je najveći trgovinski partner Brazila od 2009. godine. Ujedno je i najveće izvozno tržište Brazila, s više od trećine ukupnog izvoza.

image