Ekonomija

Kina i Malezija razmatraju formiranje Azijskog monetarnog fonda: Dosta oslanjanja na dolar i na MMF

Nema razloga da zavisimo od dolara, poručili su lideri
Kina i Malezija razmatraju formiranje Azijskog monetarnog fonda: Dosta oslanjanja na dolar i na MMFwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Kina je otvorena za razgovore sa Malezijom o formiranju Azijskog monetarnog fonda, rekao je premijer Anvar Ibrahim, oživljavajući decenijama star predlog za smanjenje oslanjanja na dolar.

Anvar je rekao da je predložio osnivanje fonda na forumu Boao u Hajnanu prošle nedelje, naglašavajući potrebu da se smanji oslanjanje na dolar ili Međunarodni monetarni fond.

"Kada sam imao sastanak sa predsednikom Si Đinpingom, on je odmah rekao: 'Pozivam se na Anvarov predlog o Azijskom monetarnom fondu', i pozdravio je diskusije", rekao je Anvar u malezijskom parlamentu. Anvar je prošle nedelje bio u državnoj poseti Kini.

"Nema razloga da Malezija nastavi da zavisi od dolara", dodao je on. Malezijska centralna banka već radi na tome da omogući dvema nacijama da pregovaraju o trgovinskim pitanjima koristeći ringit i juan, rekao je Anvar, koji je i ministar finansija.

Komentari malezijskog lidera usledili su samo nekoliko meseci nakon što su bivši zvaničnici u Singapuru razgovarali o tome šta bi privrede u regionu trebalo da učine kako bi ublažile rizike još uvek jakog dolara koji je oslabio lokalne valute i postao oruđe ekonomske kontrole.

Snaga dolara je glavobolja za azijske nacije, uključujući Maleziju, koja je neto uvoznik prehrambenih artikala. "Blumbergov" dolarski indeks dostigao je rekordnu visinu u septembru 2022. godine, pošto je rast dolara doveo valute jugoistočne Azije na najniže vrednosti u više decenija.

Anvar je rekao da je prvobitno raspravljao o formiranju Azijskog monetarnog fonda tokom svog prvog mandata kao ministar finansija 1990-ih. Njegova ideja u to vreme nije dobila na snazi jer se američki dolar i dalje smatrao jakim, rekao je.

"Ali sada sa snagom ekonomija Kine, Japana i drugih, mislim da bi trebalo da razgovaramo o tome — barem razmotrimo Azijski monetarni fond, i, drugo, upotrebu naših valuta", rekao je on.

image