Sumorno predviđanje MMF: Izgledi za petogodišnji globalni razvoj najlošiji od 1990

Svetska ekonomija će se na godišnjem nivou širiti svega tri odsto u narednih pet godina

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da su izgledi za globalni ekonomski rast u narednih pet godina najslabiji u više od tri decenije, pozivajući države da izbegnu ekonomsku fragmentaciju izazvanu geopolitičkim tenzijama i preduzmu korake za jačanje produktivnosti.

Svetska ekonomija će se proširiti za oko 3 odsto u narednih pola decenije, kako rastu kamatne stope, rekla je generalna direktorka "banke za hitne slučajeve" Kristalina Georgijeva.

To je najniža srednjoročna prognoza rasta od 1990. godine i manje od petogodišnjeg proseka od 3,8 odsto u poslednje dve decenije, podseća "Blumberg".

Za 2023, globalni bruto domaći proizvod će se verovatno povećati za manje od 3 odsto, rekla je ona. To je u skladu sa januarskom prognozom fonda od 2,9 procenata.

Oko 90 odsto naprednih ekonomija će ove godine videti spor rast jer stroža monetarna politika opterećuje potražnju i usporava ekonomsku aktivnost u SAD i evrozoni, saopštio je MMF.

Situacija u Ukrajini, zajedno sa zapadnim sankcijama pogoršala je ionako napete odnose između SAD i Kine, pogoršala globalnu inflacionu krizu i podstakla glad širom sveta, tvrde u MMF-u.

"Sa rastućim geopolitičkim tenzijama i još uvek visokom inflacijom, snažan oporavak je i dalje nedostižan", rekla je Georgikeva. "Ovo šteti izgledima svih, posebno najugroženijih ljudi i zemalja".

Neka tržišta u razvoju pokazuju snagu, posebno u Aziji, pri čemu se očekuje da će Indija i Kina činiti polovinu globalne ekspanzije.

Ali, zemlje sa niskim prihodima su sputane slabljenjem potražnje za njihovim izvozom, pri čemu je njihov rast dohotka po glavi stanovnika ostao ispod rasta privreda u razvoju. Siromaštvo i glad koji su porasli tokom pandemije koronavirusa mogli bi da nastave da se šire.

Uprkos sumornim izgledima rasta, visoka inflacija znači da centralne banke moraju da nastave da podižu kamatne stope, sve dok pritisci na finansijsku stabilnost ostaju ograničeni nakon nedavnog preokreta u bankarskoj industriji u SAD i Švajcarskoj, rekla je Georgijeva.

Ako bankarski sistem postane nestabilan, kreatori politike će se suočiti sa komplikovanijim kompromisima između inflacije i zaštite finansijskog sistema, dodala je Georgijeva.

Oštra poruka Georgieve dolazi dan nakon što je MMF upozorio da geopolitička fragmentacija, vođena tenzijama između SAD i Kine, rizikuje da "ošteti" globalnu ekonomiju, pri čemu se strane direktne investicije i drugi kapital sve više usmeravaju ka povezanim blokovima zemalja.