Zarade banaka na Volstritu u padu zbog krize

Profit banaka će biti pogođen novim teškim periodom za aktivnosti na tržištu kapitala, a neki analitičari predviđaju i smanjenje prihoda od trgovanja akcijama. Svi bankarski analitičari se slažu oko prognoze usporavanja ekonomije SAD

Većina banaka sa Volstrita će verovatno prijaviti nižu kvartalnu zaradu i suočiće se sa lošijim izgledima do kraja godine, što je posledica bankarske krize i usporavanja privrede, prenosi "Rojters".

Takođe, ove prognoze ugrožavaju profitabilnost banaka, a očekuje se da će zarade od akcija šest najvećih američkih banaka biti manje za oko 10 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju procene analitičara.

Olakšan pristup jeftinim depozitima za veće banke verovatno je povećao njihov neto prihod od kamata, smatraju analitičari, pošto su posle kolapsa "Silikon veli benk" štediše bežale od manjih kreditora.

Zarada "Džej Pi Morgan", najveće američke banke, bila je znatno veća nego zarada drugih banaka, tvrde analitičari.

Uticaj na kreditiranje i ekonomiju SAD

Međutim, stroži finansijski uslovi i usporavanje ekonomije znače da se banke suočavaju sa perspektivom pogoršanja kreditiranja, primoravajući ih da dodaju rezerve za potencijalne gubitke.

"Očekujemo tešku sezonu kada je reč o zaradama za banke", rekao je Dejvid Čijaverini, bankarski analitičar u agenciji "Vedbuš sekjuritiji", dodajući da će rukovodstva banaka postati defanzivna i da će banke primenjivati mere likvidnosti koje bi mogle da dovedu do smanjenja neto prihoda od kamata.

Takođe, profit banaka će verovatno biti pogođen novim teškim periodom za aktivnosti na tržištu kapitala, a neki analitičari predviđaju i smanjenje prihoda od trgovanja akcijama.

Zarada "Goldmana" mogla bi da padne čak za petinu, usled problema sa smanjenjem profita u četvrtom kvartalu.

Šest banaka je odbilo da komentariše predstojeće rezultate i prognoze.

Kada kamatne stope rastu, banke zarađuju više novca na otplati kamata nego što ga isplaćuju štedišama.

"Ove godine će i dalje biti postepenog povećanja rezervisanja, posebno za komercijalne nekretnine i potencijalno potrošačke kreditne kartice," rekla je Ana Arsov, šefica tima u rejting agenciji "Mudis investors servis", dodajući da ona očekuje i usporavanje kreditiranja u raznim oblastima.

Investitori će pažljivo pregledati bilanse banaka kako bi utvrdili koji su zajmodavci tokom martovske bankarske krize privukli ili izgubili depozite, što će značajno uticati na kreditiranje i ekonomiju SAD.

Rezultati će dati jasniju sliku o tome kako zajmodavci mogu da finansiraju bankarske operacije i da li imaju dovoljno zaliha da se nose sa novim šokovima na tržištima.

"Zabrinutost zbog bankarskog kapitala i nivoa likvidnosti će verovatno trajati barem narednih nekoliko meseci", rekao je Genadij Goldberg, američki strateg za kamatne stope u "Ti Di sekjuritis".