Švajcarska mora da održi neutralnost po svaku cenu, a recept za to je - dedolarizacija

Jedini način da Švajcarska povrati svoju apsolutnu, nepokolebljivu neutralnost je da Švajcarska nacionalna banka smanji oslanjanje na dolar i na kraju ga potpuno eliminiše, smatra finansijski ekspert Vahan Rot

Iako je istorijska neutralnost Švajcarske već počela da se urušava usred sukoba u Ukrajini, ta mala alpska zemlja mora da učini sve da taj status održi, a jedini način kojim se to može postići je otklanjanje zavisnosti od američkog dolara, smatra generalni informacioni direktor investicione kompanije "Real Junit Švajc" Vahan Rot.

Optužbe na račun Švajcarske da je zaboravila svoj viševekovni geopolitički stav nisu bez osnove, a i sam Rot u autorskom tekstu objavljenom na portalu "Ziro Hedž" priznaje da javno pružanje podrške Ukrajini i zamrzavanje ruskih sredstava u najmanju ruku predstavlja "krivljenje" švajcarskog principa neutralnosti.

Ipak, švajcarske vlasti su isto tako odbile zahteve Nemačke, Španije i Danske za isporuku municije proizvedene u konfederaciji u Ukrajinu, a švajcarska Vlada je u februaru odbila zahteve da zapleni zamrznutu rusku imovinu i preda je zapadnim saveznicima na korišćenje po sopstvenom nahođenju.

"Zaplena privatne ruske imovine potkopala bi švajcarski ustav i preovlađujući pravni poredak", poručeno je, podseća švajcarski ekonomista, napomenuvši da se da odluka pokazala izrazito nepopularnom među zapadnim saveznicima.

Međutim, popularno i ispravno nisu nužno iste stvari, ocenjuje Rot i navodi da se princip švajcarske neutralnosti kroz istoriju pokazao korisnim ne samo za stanovnike te zemlje, već i šire, te da bi ta mala alpska zemlja trebalo da učini sve napore kako bi ga zadržala, uprkos pritiscima.

Tvrdeći da je neutralnost "ispravan" izbor za Švajcarsku, Rot ukazuje da i ekonomske sankcije mogu imati dugoročne posledice na nedužne ljude:

"Strategije ekonomskog ratovanja sve više se primenjuju tokom poslednjih decenija, posebno od strane SAD i njihovih najbližih saveznika. Embargo, sankcije, zaplena javne i privatne imovine postali su norma. Štetu nanesenu civilima teško je izmeriti i ona se može ispoljavati decenijama, čak i čitavim generacijama", navodi Rot i dodaje da "jedini razlog zašto je to moguće je zato što je američki dolar svetska rezervna valuta."

Između ostalog, Rot ocenjuje da je međunarodni status dolara i razlog zašto se neutralnost Švajcarske narušava.

Strah od od ekonomskih pritisaka koje Vašington i njegovi partneri mogu izvršiti na Švajcarsku zbog njenih "nepopularnih" poteza su realni, navodi on i dodaje da bi najbolja zaštita za Švajcarsku i njenu dugu tradiciju neutralnosti bila manje oslanjanje na američku valutu.

"Jedini način da Švajcarska povrati svoju apsolutnu, nepokolebljivu neutralnost je da Švajcarska nacionalna banka smanji oslanjanje na dolar i na kraju ga potpuno eliminiše. Ovo bi omogućilo naciji da ponovo deluje kao glas razuma u vremenima ludila i kao efikasan posrednik u miru koji nam je tako potreban danas", zaključuje Rot.