"Global tajms": Sjedinjene Države ubrzavaju dedolarizaciju

Zloupotrebom hegemonije dolara, Sjedinjene Države same srozavaju vrednost američke valute

SAD iskorišćavaju svet zloupotrebljavajući hegemoniju dolara i koriste takvu moć kao političko oruđe za nametanje sankcija drugim zemljama, zbog čega su same krive za dedolarizaciju, smatra Hu Siđin, bivši glavni urednik "Global tajmsa".

U poslednje vreme sve više zemalja trguje u lokalnim valutama, na štetu dolara. Verujem da će se ovaj trend nastaviti i ako Sjedinjene Države nešto ne urade, ovaj trend će se samo ubrzati.

Mislim da kineski juan neće uskoro zameniti američki dolar budući da juan još uvek nije konvertibilna valuta i Kina još uvek nije spremna za to.

Američki dolar je i dalje, bez sumnje, najmoćnija valuta na svetu. Međutim, SAD iskorišćavaju svet zloupotrebljavajući svoju hegemoniju dolara i koriste takvu moć kao političko oruđe za nametanje sankcija drugim zemljama.

Sa relativnim padom ekonomske moći SAD, Vašington bi morao ozbiljnije da se pozabavi održavanju statusa dolara kao globalne valute. Morao bi da pokaže zahvalnost drugim zemljama i naporno radi na pridobijanju njihovih simpatija.

Problem je što američka politička elita radi sve suprotno od toga. Pokušavaju da pretvore hegemoniju dolara u nešto užasavajuće. Verujem da SAD same ubrzavaju uništenje kredibiliteta američkog dolara, zbog čega mnoge zemlje, štiteći svoju sigurnost, smanjuju upotrebu dolara i ubrzavaju dedolarizaciju sveta.