Ekonomija

Francuska i Irska se suočavaju sa najvećim rizikom od nestanka struje

Gubitak nuklearnog kapaciteta u Francuskoj, nekada najvećem evropskom izvozniku električne energije, opteretio je evropski energetski sistem
Francuska i Irska se suočavaju sa najvećim rizikom od nestanka strujeNone © Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Francuski i irski elektroenergetski sistemi su najugroženiji u Evropi, prenosi "Blumberg".

Eskalacija energetske krize u Francuskoj i Irskoj bi mogla da nastupi pre drugih evropskih zemalja, koje očekuju eskalaciju tokom januara i februara. 

Rekordne cene električne energije nastale zbog problema u francuskim nuklearkama, prekida dodatnih isporuka gasa iz Rusije, Alžira i Norveške i preskupog tečnog prirodnog gasa (LNG) mogu da dovedu do restrikcija struja tokom zime.

"Situacija ove zime je kritična, ali se može upravljati operativnim merama", tvrdi u svojoj prognozi evropska mrežna grupa Entsoe (ENTSO-E).

Gubitak nuklearnog kapaciteta, uglavnom u Francuskoj, ali i u Švedskoj i Finskoj, opteretio je evropski energetski sistem.

Francuska, nekada najveći evropski izvoznik električne energije, ove zime neće proizvesti dovoljno nuklearne energije da bi pomogla svojim evropskim susedima, koji traže alternative ruskom gasu.

Francuska, koja 70 odsto svoje električne energije dobija iz nuklearne energije, suočava se sa zatvaranjem nuklearnih reaktora.

Od 29. avgusta 57 odsto nuklearnih proizvodnih kapaciteta je bilo van mreže, na osnovu podataka koje je dala državna grupa za nuklearnu energiju "Elektrisite de Frans"(EDF).

Južna Norveška i južna Švedska takođe mogu da se suoče sa teškoćama ako zima bude izrazito suva, budući da se obe zemlje u velikoj meri oslanjaju na hidroenergiju.

Situaciju u Evropi dodatno otežava činjenica da je samo 10 odsto gasa pod kontrolom nacionalnih strateških rezervi, a ostalih 90 odsto u rukama međunarodnih kompanija, tako da evropske zemlje mogu da zavise od tržišne utakmice stvarnih vlasnika gasa.

image