Ekonomija

Naftna kombinatorika: Kako Rusija, Saudijska Arabija i UAE zarađuju na antiruskim sankcijama Zapada

Francuski portal optužuje Saudijsku Arabiju, UAE da trgovinom sa Rusijom potkopavaju napore Zapada da ograniči prihode Moskvi
Naftna kombinatorika: Kako Rusija, Saudijska Arabija i UAE zarađuju na antiruskim sankcijama Zapadawww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uvezli su rekordnu količinu ruske sirove nafte i naftnih derivata po sniženim cenama za domaću potrošnju, prenosi francuski mediji "Lorijen — le žur".

Uprkos obimnim sankcijama koje su SAD i EU uvele na ruske energente, zemlje Zaliva koriste niske cene ruskih energenata kako bi zadovoljile domaću potražnju, dok sopstvenu naftu izvoze po tržišnoj ceni.  

Količina ruske nafte koja je uvezena u UAE prošle godine se utrostručila i iznosi 60 miliona barela godišnje, ukazuju nalazi analitičke firme "Kepler".

Sa druge strane, Rojters navodi da je u periodu između marta i aprila ove godine Rijad uvezao rekordnih 261 hiljadu tona ruskog dizela, uprkos tome što ga pre zapadnih sankcija Moskvi gotovo nije uvozio.

"Lorijen - le žur" podseća da je namera zapadnih sankcija bila sprečiti Moskvu da finansira Specijalnu vojnu operaciju prihodima od prodaje energenata. UAE i Saudijska Arabija su formalno neutralni po pitanju sukoba i do sada su se opirali pozivima Vašingtona da se pridruže antiruskoj koaliciji.

Francuski medij, pak, ocenjuje da obe zemlje održavaju prijateljske odnose sa Moskvom.

Primera radi, ruskoj vojnoj fregati klase "Admiral Gorškov" i tankeru "Kama" bilo je dozvoljeno da 6. aprila ove godine dopune gorivo u saudijskoj luci Džeda, što je bio prvi put u deset godina da je ruski ratni brod uplovio u neku od luka u Persijskom zalivu. Takođe, Rusija je u februaru 2023. godine predstavila svoju artiljeriju na međunarodnoj odbrambenoj konferenciji održanoj u Abu Dabiju.

Usled zapadnih sankcija, Moskva je odlučila da snizi cene energenata za izvoz i preusmeri ga na nova tržišta. Međutim, ruski izvoz nafte je u martu 2023. postigao najviši nivo u poređenju sa prethodne tri godine, ukazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku.

Ruski ministar energetike Nikolaj Šuljginov je 28. marta ove godine izjavio da je "preorijentacija" celokupnog izvoza sankcionisane sirove nafte uspešno izvedena.

"Lorijen - le žur" smatra da okretanjem ruskim proizvodima i ignorisanjem stava SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija "pokazuju spremnost da daju prioritet svojim nacionalnim interesima na štetu interesa Zapada."

Suočene sa opadanjem interesovanja SAD za region, zalivske države su poslednjih godina proširile svoju listu strateških partnerstava. 

"Rastući obim trgovine sa Rusijom, u kombinaciji sa regionalnim diplomatskim uspehom predvođenim Kinom, sugeriše da se naftne monarhije sve više okreću prema istoku, potkopavajući napore Zapada da ograniči prihode Rusije od nafte", zaključuje "Lorijen - le žur".

image