Nemačka ostaje bez gasa već u februaru

Kriza bi se mogla prevazići jedino ako se potrošnja energenata "sreže" za 20, ili čak 30 odsto

Nemačka bi mogla da već u februaru potpuno ostane bez gasa i jedino rešenje da bi zemlja prevazišla krizu je da potrošnju smanji za 30 odsto, upozoravaju stručnjaci, a prenosi "Belt".

Uprkos upozorenju na taj problem koje je obnarodovao ministar ekonomije i klime Robert Habek, kancelar Olaf Šolc izgleda da negira realnost, izjavljujući u Evropskom parlamentu da je Nemačka "dobro pripremljena" za predstojeću zimu.

I Nemačka Federalna mrežna agencija, inače "pas čuvar" kad su u pitanju gas i električna energija u zemlji, potvrdila je da postoji jasna mogućnost da Nemačka bez gasa ostane već pre proleća.

To bi se moglo izbeći jedino ako Nemačka upotrebu ovog energenta smanji za 20 odsto, obezbedi sebi dovoljno tečnog prirodnog gasa (LNG) i izvoz ostavi na relativno niskom nivou.

Ali da situacija bude još gora, neki stručnjaci misle da je 20 odsto uštede i premalo. Da bi se nestašica sprečila, tvrde oni, korišćenje gasa moralo bi da se smanji i više.

"Potrošnja gasa mora da se smanji za 30 odsto", rekao je Gunar Luderer, zamenik šefa federalno finansiranog projekta "Arijadne" koji je i sproveo istraživanje na ovu temu.

Ali, uprkos tome, kancelar Olaf Šolc se, kako piše "Velt", pohvalio Evropskoj uniji da je njegova zemlja sada "slobodna" od svoje zavisnosti od ruskog gasa.

"Mi smo se kao zemlja pobrinuli da kroz mere preduzete poslednjih nedelja i meseci možemo sa optimizmom da kažemo da ćemo zajedno preživeti ovu zimu“, rekao je Šolc u Evropskom parlamentu.

Kako piše ovaj medij, kancelar, iako nema problem da se hvali dostignućima svoje vlade, ipak nije uspeo da se pozabavi trenutno aktuelnim problemima u zemlji, koja ima masovne nelikvidnosti preduzeća, kao i prazne police u supermarketima.

Uz to, Nemačka je, potpuno neobjašnjivo, baš u trenutku kada svi upozoravaju na moguće nestašice gasa, odlučila da se priključi grupi zemalja koje diktiraju tržišna pravila, i da i sama podrži ograničavanje cene gasa. Tako da ova zemlja, ne samo što će ostati bez energenata, nego što neće imati ni od koga da ih kupi.

Rusija je inače već najavila prekid isporuke svog gasa ako se ovakve mere usvoje, a to ne samo da bi dovelo do manjka na tržištu, već bi i po principu bumerang efekta dodatno i podiglo cene.