Ruka ruku mije: Velike banke i korporacije dobijaju 90 odsto Bajdenovih kredita za zelenu energiju

Sa velikim bankama koje dobijaju tri puta više ovih poreskih olakšica nego bilo koja druga industrija, jasno je da demokrate nagrađuju svoje prijatelje na Volstritu koji guraju njihov program, kaže predstavnik republikanaca

Većina olakšica na porez za zelenu energiju predviđenih Bajdenovim Zakonom o smanjenju inflacije (IRA) vrednim 750 milijardi dolara ide velikim bankama i korporacijama vrednim više od milijardu dolara, upozorio je predsednik Komiteta za puteve i sredstva u Predstavničkom domu Džejson Smit.

"Dok se Bajdenova moćna poreska uprava bavi zaposlenim Amerikancima, njegova administracija se sprema da potroši novac od poreza na subvencionisanje projekata zelene energije u interesu kompanija vrednih milijardu dolara", naveo je Smit u saopštenju zasnovanom na novoj analizi Kongresa.

Smitova kritika odnosi se na kontroverzni plan američke administracije da udvostruči radnu snagu poreske uprave zapošljavanjem 87.000 novih poreskih inspektora i revizora. 

"Mnoge od tih kompanija koje su ostvarile 'zelenu dobit' odbacile su američki identitet da bi poslovale sa Komunističkom partijom Kine i, kao rezultat toga, novac od poreza se usmerava u kineske firme koji manipulišu našim ključnim lancima snabdevanja", objasnio je Smit.

On ističe da, dok se republikanci u Predstavničkom domu zalažu za radničke porodice koje se bore da plate račune za benzin i komunalije, demokrate daju prioritet stranim državama i šalju korporacijama donacije koje finansiraju poreski obveznici. 

"Sa velikim bankama koje dobijaju tri puta više ovih poreskih olakšica nego bilo koja druga industrija, jasno je da demokrate nagrađuju svoje prijatelje na Volstritu koji guraju njihov program", rekao je republikanac iz Misurija.

Bajden je potpisao Zakon o smanjenju inflacije 2022. godine, tvrdeći da on predstavlja "najodlučniji potez savezne vlade ikada u suočavanju sa klimatskom krizom i jačanju američke ekonomsko-energetske bezbednosti".

Ali sedam i po meseci nakon toga, analiza Kongresa pokazuje da će firme sa prodajom od preko milijardu dolara dobiti više od 90 odsto subvencija na porez na zelenu energiju koje obezbeđuje Zakon o smanjenju inflacije, dok će velike banke i osiguravajuće kompanije dobiti više od 50 procenata tih poreskih olakšica, što je daleko više od bilo koje druge industrije ili sektora, ističe Smit.