Ekonomija

Ironija ruskih sankcija: Nemački energetski gigant zatvara kancelarije zbog štednje struje

"Uniper" zatvara polovinu kancelarija u svom sedištu u Diseldorfu usled energetske krize
Ironija ruskih sankcija: Nemački energetski gigant zatvara kancelarije zbog štednje struje© Pixabay

Energetska kriza nije zaobišla ni vodeće svetske energetske kompanije koje posluju u Nemačkoj.

"Svaki kilovat sat je važan ove zime", rekao je portparol "E.ON-a" za nemačke medije, a preneo je Rojters.

Svu istinitost njegovih reči najbolje oslikavaju mere koje su preduzeli u kompaniji "Uniper", jednom od ključnih za snabdevanje strujom u Nemačkoj, a koje podrazumevaju zatvaranje čak polovine kancelarija u njihovom sedištu u Diseldorfu, preneo je Rojters izveštaj "Rajniše posta".

Kompanija je isključila sve uređaje i osvetljenje u tom delu radnog prostora, prestala da ga čisti i smanjila temperaturu na 14 stepeni Celzijusa, minimum koji je neophodan da ne bi došlo do oštećenja na samoj zgradi, objasnio je portparol "Unipera" novinarima.

Ni tu nije kraj: na preostalu polovinu "aktivnog" kancelarijskog prostora primenjuju se mere štednje električne energije. Temperatura u radnim prostorijama smanjena je na 20 stepeni Celzijusa. Nisu poznati detalji kako će u ovim uslovima biti organizovan rad zaposlenih.

"Uniper" je najveći nemački uvoznik gasa, a kako bi bio sprečen mogući bankrot kompanije, intervenisala je država koja je u septembru nacionalizovala kompaniju izdvojivši za to 29 milijardi evra.

Mere štednje na snazi su i u međunarodnoj energetskoj kompaniji "E.ON" iz koje je objašnjeno da smanjuju potrošnju struje u svojim poslovnim zgradama za najmanje 20 odsto primenjujući mere poput isključivanja svetlećih reklama sa logom kompanije i "zavrtanja" tople vode gde god je to moguće.

image