Para na paru ide? Plate glavnih izvršnih direktora u SAD porasle su za 7,7% i premašile inflaciju

Direktore vodećih američkih kompanija inflacija ne brine budući da zarađuju skoro 300 puta više od svojih zaposlenih

Srednja plata glavnih američkih izvršnih direktora porasla je za 7,7 odsto prošle godine na rekordnih 22,3 miliona dolara, pokazala je nova studija. Za razliku od radnika, čije plate inflacija "jede", direktori su uspeli da se izbore sa istom.

Među onima koji su primili velika povećanja plata bili su izvršni direktori "Džefriz finansijske grupe" i "Prolodžiz", piše Rojters pozivajući se na studiju, koju je objavila istraživačka firma "Ekvilar".

Studija je pregledala 100 najplaćenijih izvršnih direktora u američkim javnim kompanijama sa prihodom od milijardu dolara ili više koji su prijavili kompenzaciju od 31. marta. Sličan pregled prošle godine pokazao je povećanje plata generalnih direktora za 31 odsto za 2021.

Indeks potrošačkih cena u SAD, široko korišćena mera inflacije, porastao je na godišnjem nivou za 6,5 odsto zaključno sa 31. decembrom, što je pad sa sedam odsto u odnosu na prethodni period.

Plate među izvršnim direktorima porasle su brže nego za radnike u SAD 2022. Prosečna nedeljna zarada zaposlenih u američkom privatnom sektoru iznosila je 1.132 dolara u decembru, što je 3,6 odsto više nego godinu dana ranije, prema američkom Birou za statistiku rada.

Veći dobici generalnog direktora gurnuli su srednji "koeficijent plata" u kompanijama koje su predvodili izvršni direktori koje je proučavao "Ekvilar" na 288 puta veću platu od one koju primaju njihovi zaposleni, u odnosu na 254 puta u 2021.