Ekonomija

Argentina okreće leđa dolaru: Trgovina Brazilije i Buenos Ajresa u nacionalnim valutama

Predložili smo stvaranje mehanizma za plaćanje u realnim vrednostima za trgovinsku razmenu, rekao je argentinski ministar spoljnih poslova Santjago Kafiero
Argentina okreće leđa dolaru: Trgovina Brazilije i Buenos Ajresa u nacionalnim valutamaGetty © Photo by Getty Images/Getty Images

Vlade naših zemalja u Brazilu pregovaraju o trgovinskim sporazumima, koji će nam omogućiti da rasteretimo svoje narušene privrede: nedostatak dolara je glavni problem, jer je to valuta u kojoj moramo da plaćamo velike dugove finansijskim organizacijama, izjavio je predsednik Argentine Alberto Fernandez tokom posete Braziliji.

"Napredovali smo u razgovorima kako bi transakcije između dveju zemalja mogle da se obavljaju u nacionalnim valutama, da ne moraju zavisiti od dolara", kazao je Fernandez nakon sastanka sa svojim brazilskim kolegom Lulom da Silvom.

Kako se navodi, uprkos padu domaće potrošnje i poteškoćama koje Argentina ima s inflacijom, industrija pokazuje visok nivo aktivnosti i proizvodnje, mnogo veći od onih koje je ostavila vlada Maurisija Makrija 2019. 

Prema rečima argentinskog ministra spoljnih poslova Santjaga Kafiera, na bilateralnom sastanku, Argentina je predložila stvaranje "mehanizma za plaćanje u realnim vrednostima" za trgovinsku razmenu i napomenula da je dogovoreno da se "nastavi zajednički rad na tome" između ministarstava privrede obeju zemalja.

Pregovori bi trebalo da se nastave sledeće nedelje s idejom da se uspostavi model koji omogućava brazilskim izvoznicima da prodaju svoje proizvode Argentini uz garancije plaćanja u slučaju deviznog ograničenja u Centralnoj banci.

Uloga BRIKS-a

Šef Kabineta ministara Agustin Rosi rekao je da brazilski predsednik predložio uključivanje BRIKS banke, kao i da je predstavljen predlog garancije, prenosi "Telam".

On je naveo da Nova razvojna banka (NDB) sa sedištem u Šangaju, u Kini, koju je osnovala grupa BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), na čijem čelu je bivša brazilska predsednica Dilma Rusef, namerava da zauzme mesto Svetske banke.

Prošlog meseca, argentinski ambasador u Kini, Sabino Vaca Narvaja, sastao se sa šeficom NDB kako bi ubrzao ulazak svoje zemlje u tu organizaciju.

Sporazum sa Kinom

Podsetimo, prošlog meseca  Buenos Ajres je najavio sporazum sa Kinom koji će joj omogućiti da se trgovina odvija u juanima. 

"Argentina će plaćati uvoz iz Kine u juanima umesto u dolarima", najavio je ministar ekonomije Argentine Serhio Masa.

"Zajedno sa ambasadorom Kine Zou Ksiaolijem i kineskim preduzetnicima počinjemo razmenu sa Narodnom Republikom Kinom, što će nam omogućiti da plaćamo uvoz iz ove zemlje u juanima, kojima ćemo zameniti 1,04 milijarde dolara u aprilu i 790 miliona dolara od maja", napisao je on na Tviteru.

Izvoz Argentine je smanjen za 15 milijardi dolara zbog "najgore suše u istoriji države", primetio je Masa. 

"To je pred nas postavilo izazovan zadatak da zadržimo rezerve za održavanje nivoa uvoza materijala i robe", objasnio je on i dodao da će prelazak na juan u trgovini sa Kinom obezbediti "više slobode" za Argentinu i "ojačati njene zalihe".

Prošlog novembra predsednik južnoameričke zemlje Alberto Fernandez rekao je da se Kina složila da proširi razmenu sa Argentinom na pet milijardi dolara.

image