Vučić sa Sijartom: Dogovor o izgradnji novog naftovoda

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Mađarske prošle godine je iznosila 3,65 milijardi evra, a značajno, skoro za trećinu, je porastao izvoz iz Srbije u Mađarsku

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom u Beogradu.

Sijarto je saopštio da su se Beograd i Budimpešta nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, dogovorili o izgradnji naftovoda kojim bi se obezbedilo povezivanje Srbije s naftovodom Družba.

Kako prenosi TASS, naftovod će biti dugačak 128 kilometara i u Srbiji će se završavati u Novom Sadu. Finalizacija dogovora o njegovoj izgradnji između kompanija "MOL" i "Transnafta" biće završena 20. juna, kada će na srpsko-mađarskom samitu dve strane potpisati odgovarajuća dokumenta.

"Prijatelji su uvek uz vas, u vremenima dobrim i u vremenima teškim. Zato sa Peterom Sijartom razgovaram o još čvršćem povezivanju Srbije i Mađarske u svim oblastima, kao i o toku aktuelnih projekata i novim planovima koji će doprineti snažnom zamahu ekonomije naših zemalja, ali i još jačem i sveobuhvatnijem partnerstvu, jer je sa prijateljima sve moguće i svaki san je ostvariv", napisao je Vučić na Instagramu.

Ranije danas u Palati Srbija održano je zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, a sednicom su kopredsedavali ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Mađarski šef diplomatije je ocenio da su Evropi u ovim, i za ekonomiju i privredu, nimalo jednostavnim trenucima potrebni novi članovi kako bi se proširilo delovanje i konkurentnost evropskih kompanija i naglasio da je upravo zato Srbija danas potrebnija EU više nego Srbiji članstvo u Uniji.

Govoreći o situaciji u kojoj se Evropa našla i zbog sukoba u Ukrajini, a koja otežava trgovinu, kida ustaljene mreže saradnje, čime između ostalog, onemogućava trgovinu između istoka i zapada na uhodanim stazama, kao i samom značaju jačanja evropske privede i evropskih kompanija ugroženim sankcijama, Sijarto je naglasio i da Budimpešta ne opravdava snishodljiv stav Brisela prema Srbiji.

"Mislim da bi proširenje pomoglo konkurentnosti EU i zato bi nam bili potrebni novi članovi, da proširujemo područje delovanja EU. EU je Srbiji danas potrebna više nego Srbiji članstvo u EU i zato smatramo da nije uredu stav Brisela koji se snishodljivo odnosi prema Srbiji", rekao je Sijarto i naglasio da Mađarska podržava inicijativu 'Otvoreni Balkan' i da je zato predložila da se naredni skup održi u Budimpešti kako bi pokazali da članice EU i zemlje u okviru inicijative OB treba da sarađuju u cilju jačanja konkurentnosti.

Mađarski ministar kritikovao je i pojedine stavove koji nisu blagonakloni prema onima koji nastoje da reše problem na drugačiji način.

Prethodno je održan bilateralni sastanak dvojice ministara, a na zasedanju komisije trebalo bi da se oceni aktuelna ekonomska saradnja Srbije i Mađarske i postave smernice za njeno dalje unapređenje.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Mađarske prošle godine je iznosila 3,65 milijardi evra, a značajno, skoro za trećinu, je porastao izvoz iz Srbije u Mađarsku i iznosio je 1,5 milijardi evra.

Kao sektore sa velikim potencijalom za jačanje privredne saradnje iz PKS navode građevinu, metalsku i tekstilnu industriju, IKT, farmaciju, bankarstvo, tretman voda i otpada, reciklažu.

Biće potpisan i Memorandum o poslovnoj saradnji između RTS-a i mađarskih televizija MTVA i DUNA.

U okviru zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju danas je u Privrednoj komori Srbije (PKS) održan i Poslovni forum Srbija-Mađarska,  gde se učesnicima foruma obratio i predsednik PKS Marko Čadež.

Nakon uvodnih obraćanja, održane su i prezentacije o investicionim i privrednim potencijalima Srbije i Mađarske, kao i B2B sastanci privrednika.