Ekonomija

Sad im smeta i ruski aluminijum; Sledi zatvaranje na hiljade kompanija

Bela kuća razmatra potez koji bi mogao da napravi haos na globalnom tržištu, a evropska udruženja traže da se zabrane ne uvode
Sad im smeta i ruski aluminijum; Sledi zatvaranje na hiljade kompanija© Global look press/ Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Bajdenova administracija razmatra ograničavanje uvoza ruskog aluminijuma kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, prenosi "Rojters".

Ovaj potez Amerike verovatno bi uticao na globalno povećanje cena metala korišćenog za proizvodnju širokog spektra proizvoda, pa bi se kosio sa prethodnim stavom Bele kuće da takva vrsta sankcija može izazvati haos na globalnom tržištu.

"Uvek razmatramo sve opcije. Za sada nema pomeranja po ovom pitanju", rekao je zvaničnik Bele kuće, dok Odeljenja za trezor i trgovinu nisu odgovorila na Rojtersove zahteve za komentar.

Pred Amerikom su u ovom slučaju tri opcije, a to su potpuna zabrana uvoza, sankcije ruskom proizvođaču "Rusal korporaciji" koja je najveći svetski proizvođač aluminijuma van Kine, ili podizanje tarifa do nivoa koji bi podrazumevao efektivnu zabranu, piše "Blumberg".

Ruskom aluminijumu u međuvremenu, zabranom preti i EU, pa je zato pet evropskih industrijskih udruženja zatražilo od vlasti ove organizacije da ograničenje ne uvode, jer bi to dovelo do zatvaranja hiljada kompanija na kontinentu, saznaje Rojters.

Saopštenje su potpisali Evropska federacija potrošača aluminijuma, Nemačko savezno udruženje za promociju ekonomskog razvoja i ekonomskih odnosa sa inostranstvom, Nacionalno udruženje italijanskih proizvođača opreme za livnicu, Italijansko udruženje čelika, kao i Italijansko udruženje livnica.

Ova udruženja u zajedničkoj izjavi tvrde da su oni koji pozivaju na akciju protiv ruskog metala "ili njegovi glavni konkurenti ili koriste opcije snabdevanja koje nisu dostupne velikoj većini članova evropske aluminijumske industrije".

Akcije američkog proizvođača aluminijuma "Alkoa korporacije" poslednji put su porasle za 5,1 odsto u Njujorku, dok su akcije "Rio Tinta" koji uz aluminijum, proizvodi gvožđe, bakar i druge metale, u sredu su u Londonu pale za oko odsto.

image