Ekonomija

G7 ima novu metu - Kinu: Borimo se protiv "ekonomske prinude" Pekinga

Mere protiv Pekinga biće predstavljene na samitu u Hirošimi
G7 ima novu metu - Kinu: Borimo se protiv "ekonomske prinude" PekingaGetty © Kevin Frayer / Stringer

Članice G7 poslaće Kini "signal" da planiraju da se suprotstave (tobožnjoj) "ekonomskoj prinudi" Pekinga, piše "Blumberg".

Iako se članice Grupe 7 najrazvijenijih zemalja Zapada trude da koordinišu svoje odgovore na, navodno spornu, kinesku ekonomsku praksu, problem je što se zvaničnici još uvek prepiru oko toga treba li da budu strogi u svojim porukama Kini, a naročito u vezi sa konkretnim merama koje bi mogle da se primene protiv nje.

Sjedinjene Američke Države zahtevaju od drugih članica G7 da zauzmu oštriji stav prema Pekingu kada se lideri sastanu sledeće nedelje u Hirošimi, ali bi evropske zemlje radije da se fokusiraju na koordinaciju i opšta upozorenja, piše "Blumberg" pozivajući se na izvore.

Debata odražava dilemu sa kojom se suočavaju SAD, Evropa i susedi Kine poput Japana, o tome kako da se izbore sa rastućim ekonomskim uticajem Kine kada su njihovi lanci snabdevanja tako povezani sa drugom po veličini svetskom ekonomijom. Sve zemlje G7 na neki način zavise od kineske robe u ključnim oblastima i postoji konsenzus o potrebi testiranja otpornosti lanaca snabdevanja, kažu izvori.

Lideri će verovatno održati privatnu diskusiju o Kini u Hirošimi i ona će biti centralna za dokument o ekonomskoj bezbednosti, kao i razgovore o trgovini i spoljnoj politici.

Predložena "platforma o ekonomskoj prinudi" trebalo bi da omogući zemljama G7 da koordinišu svoje akcije i odgovore na navodne "neprijateljske" poteze Pekinga. "Blumberg" ipak navodi da je malo verovatno da će takav mehanizam automatski povući i ekonomske akcije budući da se evropske članice posebno protive ideji unapred određenih kontramera.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nazvao je G7 "malom klikom koja stavlja SAD na prvo mesto".

"Međunarodna pravila o kojima G7 govori su zapadna pravila", rekao je on. "Takva pravila služe samo interesima G7 i nekolicini drugih, a ne zajedničkim interesima sveta".

image