Klijenti SVB na Kajmanskim ostrvima "izvisili": Garancija američkih vlasti ih zaobišla

FDIC je zaplenio sredstva klijentima filijale SVB-a na Kajmanskim ostrvima

Dva meseca nakon kolapsa "Silikon veli banke" (SVB), deponenti zajmodavca na Kajmanskim ostrvima ostavljeni su na cedilu, piše "Volstrit džornal".

Američki deponenti banke sa sedištem u Kaliforniji bili su zaštićeni kada je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) preuzela kontrolu nad SVB-om i garantovala sva njihova sredstva. Filijale SVB-a u SAD, kao i njihove kredite i depozite, kupila je "Prva građanska banka" (FCB).

Međutim, piše "Volstrit džornal", klijenti SVB-a na Kajmanskim ostrvima izostavljeni su iz ovog ugovora.

Filijala u ofšor poreskom raju osnovana je prvenstveno da podrži aktivnosti banke u Aziji. Sa krahom SVB, njihovi deponenti, koji uključuju više kineskih investicionih firmi, nisu bili u mogućnosti da pristupe svojim sredstvima - i bili su u limbu od kolapsa SVB-a.

Krajem marta, FDIC je obavestio štediše SVB Kajmanskih ostrva da neće biti pokriveni osiguranjem depozita i da će biti tretirani kao "opšti neobezbeđeni poverioci", navodi "Volstrit džornal".

Obaveštenje FDIC-a iznenadilo je klijente koji su mislili da se ranija izjava američkih regulatora u kojoj se navodi da će svi SVB deponenti biti osigurani odnosi i na njih, a slična uveravanja dobili su i od Monetarne uprave Kajmanskih ostrva.

"Kada je FDIC najavio da će osigurati neobezbeđene depozite, činilo se da će uključiti sve depozite, uključujući i naše", rekao je portparol "Finiks properti investorsa", privatne kompanije za kapital sa sedištem u Hongkongu koja je imala sredstva u filijali SVB-a na Kajmanskim ostrvima.

Firma je shvatila da obaveštenja znače da je "bilo samo pitanje vremena kada ćemo moći da pristupimo našim bilansima", dodao je portparol. "Osećamo se iznevereno i sada činimo sve što možemo da povratimo svoje depozite."

Zaposleni u drugim investicionim kompanijama u Hongkongu i kontinentalnoj Kini koje su imale depozite u filijali SVB-a na Kajmanskim ostrvima rekli su da su u danima nakon propasti banke dobili obaveštenja koja uveravaju klijente da će imati potpun pristup svom novcu i da se transakcije obrađuju.

Umesto toga, njihovi bankovni izvodi na kraju meseca pokazali su da su im bilansi na nuli, a američki zvaničnici su im poručili da se osiguranje ne odnosi na depozite u inostranim ograncima.