Zašto cveta izvoz iz Italije u Kinu?

Iako je Italija potpisala veliki kineski investicioni plan, inicijativu "Pojas i put", saradnja je sve lošija, a premijerka Đorđa Meloni signalizirala je Americi da će se povući iz sporazuma s Kinom

Italijanski izvoz u Kinu se utrostručio za nešto više od godinu dana – vrednost isporuka u februaru bila je veća od tri milijarde evra, što je za 131 odsto više nego godinu dana ranije. Ovo je usledilo nakon još jednog skoka od 137 posto prethodnog meseca, prenosi "Blumberg".

Poređenja radi, Italija je u januaru 2022. izvezla oko milijardu evra vredne robe i usluga u svetsku ekonomiju broj dva.

Agencija konstatuje da je takav bum teško objasniti i u normalnim okolnostima a pogotovo od početka rusko-ukrajinskog sukoba i sankcija Evropske unije uvedenih Ruskoj Federaciji, što je izazvalo preokret u lancu snabdevanja i narušilo tradicionalne trgovinske tokove.

Takođe, ako se uzme u obzir da iako je Italija potpisala veliki kineski investicioni plan, inicijativu "Pojas i put", saradnja je sve lošija, a sadašnja premijerka Đorđa Meloni čak je signalizirala američkim zvaničnicima da će se povući iz sporazuma s Kinom pre kraja godine.

Još zbunjujuće je, piše agencija, što se izvoz tiče farmaceutskih proizvoda, konkretno pojedinih lekova koji se koriste terapeutski ili preventivno.

Izvoz u toj industrijskoj grani porastao je na 1,84 milijarde evra u februaru sa 98,5 miliona evra godinu dana ranije. Oni su činili skoro dve trećine celokupnog italijanskog izvoza u Kinu.

Italijanski mediji spekulišu da se radi o UDCA – hemikaliji koja se uglavnom koristi u lekovima za jetru i za koju se bez razloga tvrdi da pomaže u prevenciji kovida, što smatra i ekonomista sa Instituta međunarodnih finansija Univerziteta Jejl Piter Bruk.

Međutim, da je potražnja za UDCA tek deo naglog skoka izvoza i da se zapravo radi o ponovnom izvozu robe iz drugih zemalja preko Italije u Kinu, tvrdi direktor istraživačke kuće "Jurejža grup" Piter Cereti.

"Veći italijanski farmaceutski proizvođači isporučuju onoliko proizvoda italijanske proizvodnje koliko mogu. A možda neki pomeraju nemačke i druge lekove proizvedene u Evropskoj uniji u Italiju za ponovni izvoz u Kinu", zaključio je Cereti.