Ekonomija

Sigurna investicija: Američki dolar slabi - azijski investitori kupuju zlato

Ova kombinacija faktora pokazuje da se američka ekonomija nalazi u lošem stanju, tvrde investitori, i da je "let u sigurno utočište postao neizbežan"
Sigurna investicija: Američki dolar slabi - azijski investitori kupuju zlatowww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Zlato se dugo smatralo pouzdanim utočištem, ali je u poslednjih mesec dana među investitorima u azijskim trgovačkim centrima, poput Singapura i Hongkonga, naglo dobilo na vrednosti, prenosi "Saut Čajna morning post".

Prošlog meseca, kupovine zlata su doživele pravu eksploziju u trgovačkim centrima Azije.

"Zlato se kupuje da bi se ublažio rizik od katastrofalnih događaja", kaže kanadski investitor Brajan Foster, aludirajući na moguće sukobe usred rastućih geopolitičkih tenzija Sjedinjenih Država i Kine. 

"Naš promet zlatom u aprilu porastao je za 40 odsto u poređenju sa martom i 110 odsto u poređenju sa januarom", rekao je Padraig Seif, osnivački partner kompanije "Prešs metals Ejža", sa sedištem u Hongkongu.

Mnogi od njegovih klijenata su "istinski zabrinuti", jer držanje novca na računima sa niskim prinosima umanjuje njegovu vrednost nakon što su nedavni bankarska potresi u SAD poljuljali poverenje investitora.

Američka ekonomija u lošem stanju

Cene zlata dostigle su nove rekorde, sa više od 2.000 dolara po unci, otkako su se pojavile prve pukotine u američkom bankarskom sistemu. Prema anketi "Galupa", koja je sprovedena u maju, skoro polovina Amerikanaca zabrinuta je za svoj novac.

Strah pojačava i mogućnost kreditne krize, budući da Bela kuća i Kongres nisu postigli dogovor o povećanju limita na zaduživanje.

Rekordno visoke cene zlata nisu umanjile potražnju u Hongkongu. Slično je i u Singapuru, koji beleži ogroman porast potražnje. Ovaj rast se pripisuje američkoj bankarskoj krizi, zastoju zbog gornje granice duga, povećanju kamatnih stopa i slabosti američkog dolara.

Mišljenja o tome koliko će zlato još rasti su različita, ali malo ko je spreman da se kladi na smirivanje.

Ova kombinacija faktora pokazuje da se američka ekonomija nalazi u lošem stanju i da je "let u sigurno utočište postao neizbežan", smatra Spenser Kembel, direktor singapurske kompanije "Ežja konsalting".

Neki trgovci, sa sedištem u Singapuru, veruju da će zlato u narednih nekoliko meseci dostići 2.450 dolara po unci, dodao je Kembel.

Cene zlata će i ubuduće rasti

Zlato bi moglo da poraste za još šest procenata do kraja godine, tvrdi Ros Norman, izvršni direktor "Metals dejlija" sa sedištem u Londonu, dodajući da slabost američkog dolara sama po sebi ne dovodi do rasta cene zlata. Pored bankarske krize, i inflacija, opadanje prinosa na obveznice i geopolitička pitanja pokreću rast vrednosti ovog metala.

Raspravu o budućnosti dolara prošlog meseca pokrenuo je malezijski premijer Anvar Ibrahim, koji je pozdravio stvaranje nove valute BRIKS-a, koju bi članice (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) koristile za plaćanje u međusobnoj razmeni. 

Sve više međunarodne trgovine danas se odvija u nacionalnim valutama, kao što su transakcije Indonezije i Kine u rupjama i juanima.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi se SAD već početkom juna mogle suočiti sa neplaćanjem svojih obveznica i drugih obaveza, a posledice će biti još teže zbog bankarske krize u SAD.

U međuvremenu, ekonomska neizvesnost će tokom narednih meseci povećati kupovinu zlata, predviđa Ed Moj, bivši direktor Kovnice novca SAD.

image