Ekonomija

Američki investitor: Sve više zemalja okleva da trguje u dolarima

Džim Rodžers smatra da međunarodna valuta treba da ima apsolutno neutralan status i da su nedostatak neutralnosti koju je pokazala Bela kuća, zajedno sa rastućom zabrinutošću za kreditnu sposobnost SAD, lišili dolar tog kvaliteta
Američki investitor: Sve više zemalja okleva da trguje u dolarima© Global Look Press / Natsuki Sakai

Američki dolar počinje da gubi vodeću poziciju širom sveta, pošto je Vašington postao najveći svetski dužnik, rekao je u sredu novinskoj agenciji "Sputnjik" poznati investitor Džim Rodžers.

Rodžers je primetio da sve više zemalja okleva da trguje u dolarima, jer duboko oslanjanje na njegovu upotrebu može dovesti do različitih problema.

"Mnogi prijatelji Amerike odustaju od dolara", rekao je Rodžers u intervjuu za rusku agenciju.

On smatra da međunarodna valuta treba da ima apsolutno neutralan status i da su nedostatak neutralnosti koju je pokazala Bela kuća, zajedno sa rastućom zabrinutošću za kreditnu sposobnost SAD, lišili dolar tog kvaliteta.

"Mnogi ljudi počinju da govore: čekajte malo, ne znam da li želimo da iskoristimo taj novac, jer bismo jednog dana mogli imati problema. Svetska međunarodna valuta bi trebalo da bude potpuno neutralna. Svako ga može koristiti za šta god želi, a Vašington sada menja pravila. I ako se naljute na tebe, sprečiće te da trguješ", rekao je Rodžers.

On je objasnio da sve veći broj zemalja sada traži alternativu za dolar, dodajući da bi kineski juan mogao da zameni američku valutu kao najčešće sredstvo za sprovođenje međunarodnih obračuna.

Rusija je jačala ekonomske veze sa Kinom u poslednjih nekoliko godina, prihvatajući juan u međunarodnoj trgovini. Početkom aprila kineska valuta je zamenila dolar kao valutu u kojoj se najviše trguje u Rusiji. Štaviše, juan nastavlja da prodire na brojna druga tržišta širom sveta.

"To će se desiti. To se uvek dešavalo. A vreme Amerike i dolara se ovoga puta bliži kraju. Nijedna valuta nije bila na vrhu duže od 150 godina. Niko nije bio neprekidno na tronu", poručio je Rodžers.

image