Mladi u svetu veruju Kini: Odlučno se suprotstavlja svim oblicima hegemonije

Anketa "Kina na novom putovanju" pokazala da mladi visoko cene kinesku modernizaciju i smatraju je modelom prosperiteta za sve ljude

Anketa od 4.700 mladih do 30 godina u 30 zemalja sveta pokazala je da se 84,7 odsto ispitanika slaže sa kineskim konceptom modernizacije, prenosi kineski medij "Sohu".

Globalnu anketu pod nazivom "Kina na novom putovanju" zajednički su sponzorisali Kineska medijska grupa (KMG), CGTN i Institut za upravljanje i ekologiju javnog mnjenja Univerziteta Ženmin.

Mladi se slažu da put razvoja treba da se zasniva na ličnim uslovima i da modernizacija nema isti model i standarde koji su primenjivi u svim zemljama.

Više od 80 odsto omladine se u anketi složilo sa konceptom razvoja "usredsređenog na ljude", koji sprovodi vladajuća Komunistička partija Kine. Mladi zaključuju da modernizacija u kineskom stilu donosi prosperitet svim ljudima.

Većina od preko 80 odsto ispitanika podržalo je kinesku inicijativu za globalni razvoj. Pored toga, 84,2 odsto ispitanika je pohvalilo stav Kine da se "odlučno suprotstavlja svim oblicima hegemonije i politici sile". 

Većina mladih prepoznaje značaj zajedničkih vrednosti čovečanstva: mir, razvoj, jednakost, pravda, demokratija i sloboda. 

Među anketiranima, 78,9 odsto visoko je ocenilo ekonomski razvoj Kine u proteklih deset godina.

83,1 odsto ispitanika smatra da je Kina napravila veliki napredak u oblasti nauke i tehnologije.

74,1 odsto ispitanika smatra da ugled Kine na međunarodnoj sceni raste.

79,1 odsto ispitanika veruje da vladajuća Komunistička partija Kine ima poverenje kineskog naroda.

Učestvovalo je 4.700 mladih ispitanika iz 30 zemalja sa pet kontinenata.

Razvijene zemlje poput SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Australije čine 40 odsto anketiranih. Zemlje u razvoju kao što su Kenija, Nigerija, Pakistan, Indonezija, Peru i Argentina čine 60% anketiranih.