Ekonomija

”Blumberg”: Ponovo bez dogovora o ograničenju cene gasa, Evropi vreme ističe

Novi rok za dogovor je kraj novembra, ali i u tom slučaju, teško da će ključne mere početi da se primenjuju pre proleća
”Blumberg”: Ponovo bez dogovora o ograničenju cene gasa, Evropi vreme ističeNone © TANJUG FOTO/ AP Photo/Olivier Matthys

Ministri energetike Evropske unije na sastanku u Luksemburgu nisu uspeli da se dogovore o ograničenju cene gasa u Uniji i odložili su raspravu o tom pitanju za mesec dana.

Cilj sastanka je bio da se kroz pregovore olakša postizanje kompromisa kako bi se cene gasa spustile sa nedavnih maksimalnih nivoa.

Ministri su postavili novi rok i sada imaju za cilj da postignu dogovor o ograničenju cena 24. novembra. Ali čak i ako to uspeju, ključne mere neće se primeniti do proleća. Planovi za ograničenje cena ostaju zaglibljeni u tehničkim detaljima i političkim prepirkama.

"Blumberg" navodi da, iako su evropski ministri izveli u julu ono što je jedan diplomata nazvao čudom - kada im je trebalo samo šest dana da pristanu da smanje potražnju za gasom - "sada izgleda malo verovatno da će ključne nove mere biti na snazi za zimu".

Ipak, tržište im daje malo vremena za predah, jer su cene gasa pale poslednjih dana, zbog blagog vremena i jer su zemlje napunile skladišta. 

Neke diplomate EU smatraju da bi to moglo da smanji potrebu za ograničenjem cena energije, ali drugi kažu da je ograničenje i dalje potrebno kako bi se zaštitili od potencijalnih skokova cena, s obzirom na to da stiže zima.

Međutim, time što se malo smanjuje rizik od energetske krize, istovremeno se "smanjuju i podsticaji da se deluje", piše "Blumberg" i citira reči češkog ministra industrije da "igra nije završena, potrebno je da imamo nove mere za krizne situacije, bez obzira na trenutno stanje."  

Evropska komisija je uoči sastanka u Luksemburgu, preko non-pejpera, upozorila zemlje da bi ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije u celoj EU moglo da izazove povećanje upotrebe gasa i izvoza električne energije.

"Ministri su generalno pozdravili glavne principe predloga i naglasili potrebu za brzim i koordinisanim naporima na evropskom nivou u duhu solidarnosti", saopštio je Savet EU.

Ministri su se složili da sve preduzete mere moraju doprineti obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja, dovesti do nižih cena energije za domaćinstva i preduzeća širom EU, uz istovremeno podsticanje smanjenja potražnje i očuvanja integriteta jedinstvenog tržišta i rada ka cilju EU o klimatskoj neutralnosti do 2050, navodi se u saopštenju.

U dokumentu Komisije se dodaje da je ta institucija podelila sa zemljama analizu gornje granice cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, šemu koju su Španija i Portugal pokrenule ovog leta nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i naknadnih rezova u isporuci gasa u EU.

Uvođenje ovog modela širom EU, kako je tražila Francuska, moglo bi da dovede do povećanja potražnje za gasom u EU i do devet milijardi kubnih metara, navodi se u dokumentu.

Još u julu, nakon što je Moskva smanjila isporuke gasa i podstakla preispitivanje evropske energetske politike, zemlje EU pristale su da dobrovoljno smanje potražnju za 15%. 

Prema pisanju "Blumberga", to su bile jednostavne mere, dok su "one najznačajnije i dalje zaglavljene u diplomatskim prepirkama, dok zemlje članice optužuju EK za odugovlačenje."

image