Turska: Čvorište preko kojeg će gas iz Rusije stizati u Evropu gotovo za godinu dana

Turska preko čvorišta na svojoj teritoriji može da snabdeva Evropu sa oko 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa

Tursko ministarstvo energetike očekuje da će novo gasno čvorište koje će snabdevati Evropu ruskim gasom biti izgrađeno i pušteno u rad u roku od godinu dana. Prema rečima ministra energetike Turske Fatiha Domneza, taj projekat je izuzetno važan za zemlje južne Evrope, prenosi TASS.

"Čvorište gasa je posebno važno za južnu Evropu. U tim zemljama ne pitaju da li će biti čvorišta ili ne, njih zanima kada će početi da radi", rekao je turski ministar za TV stanicu Haber Global.

Donmez je ranije saopštio da Turska preko čvorišta na svojoj teritoriji može da snabdeva Evropu sa oko 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, koji joj ostaju kao višak od 100 milijardi kubnih metara dobijenih godišnje iz inostranstva. Srbija inače, prosečno godišnje troši oko tri milijarde kubika gasa. 

Turska pregovara sa 15 zemalja koje bi mogle da učestvuju u realizaciji projekta, uključujući Azerbejdžan, Iran i države Persijskog zaliva.

Ideju o uspostavljanju čvorišta u Turskoj za preusmeravanje količine ruskog gasa, čiji tranzit više nije moguć kroz Severni tok, izneo je ruski predsednik Vladimir Putin tokom Ruske energetske nedelje u oktobru 2022. Putin je tada naveo da je moguća izgradnja još jednog gasovoda.

Turska je preuzela inicijativu i rekla da je veći deo infrastrukture za potencijalno čvorište i centar za trgovinu gasom u Istanbulu spreman. Turska strana je takođe pokrenula zakonske izmene kako bi podržala projekte gasnih čvorišta zakonodavnim okvirom.

Kako je ranije objavljeno, Turska želi da postane najveće gasno čvorište za snabdevanje Evrope, a u planu ima izgradnju tri kraka od kojih bi jedan gasovod išao i do Srbije.