Ekonomija

Rekordna inflacija u Australiji za poslednje 32 godine

Postoji zabrinutost da će nedavne poplave na istoku zemlje još više podstaći rast cena hrane
Rekordna inflacija u Australiji za poslednje 32 godine© Foto: Tanjug/AP (Rick Rycroft)

Inflacija u Australiji je u poslednjem kvartalu dostigla 32-godišnji maksimum, pošto su porasli troškovi izgradnje kuća i gasa, što je rezultat pritiska na centralnu banku zemlje da poveća kamatne stope.

Podaci australijskog Zavoda za statistiku (ABS) u sredu su pokazali da je indeks potrošačkih cena (CPI) skočio 1,8 odsto u septembarskom kvartalu, nadmašujući tržišne prognoze od 1,6 odsto, prenosi Rojters.

Godišnja stopa inflacije porasla je na 7,3 odsto, sa 6,1 odsto, što je najviše od 1990. godine, i skoro tri puta više rasta plata.

Australijska vlada ograničava potrošnju

Pomno praćena referentna tačka bazne inflacije, skraćena srednja vrednost, takođe je porasla za 1,8 odsto po kvartalu, podižući godišnji tempo na 6,1 odsto.

Investitori sada sumnjaju da će centralna banka morati da preispita svoju politiku već u decembru.

Australijska laburistička vlada ograničila je potrošnju u budžetu za 2022-23, uprkos pozivima za širu podršku zbog rasta troškova života. 

"Bilo da je u pitanju hrana ili struja, bilo da je zakupnina, inflacija je javni neprijatelj broj jedan. Inflacija je zmaj kojeg treba da ubijemo", izjavio je vladin službenik Džim Čalmers.

Smanjenje količine sveže hrane

Postoji i zabrinutost da će nedavne poplave širom istočne Australije još više podstaći rast cena hrane, a lanac supermarketa "Koles" upozorava na smanjenje količine sveže hrane.

Izveštaj o rastu potrošačkih cena u sredu pokazao je da su cene hrane već porasle godišnjim tempom od 9,0 odsto, dok je samo u trećem kvartalu zabeležen porast od 3,2 odsto.

Australijski Zavod za statistiku saopštio je da je godišnja inflacija za osnovne robe i usluge porasla na 8,4 odsto u septembarskom kvartalu, što negativno utiče na troškove života.

image