"Mercedes" napušta rusko tržište

Nemački proizvođač automobila prodaće svoja zastupništva u nadi da zbog odlaska neće pretrpeti velike gubitke

"Mercedes Benz" je najnovija zapadna kompanija koja se od početka vojne operacije u Ukrajini povukla iz Rusije, prenosi Bi-Bi-Si.

Nemački proizvođač automobila još početkom marta prestao je da radi u ovoj zemlji i da u nju izvozi, ali se sada potpuno povlači sa ruskog tržišta i prodaje akcije svojih zastupništava.

Izvršna direktorka ove kompanije u Rusiji Natalija Koroljeva, saopštila je da su njihovi glavni prioriteti prilikom povlačenja da ispune obaveze prema ruskim klijentima i očuvaju radna mesta u ovoj zemlji.

"Rusija je pre specijalne vojne operacije bila unosno tržište za proizvođače luksuznih automobila poput 'Mercedesa'. Možda se kompanija nadala brzom rešenju sukoba. Sada kada to izgleda malo verovatno, kompanija je konačno donela zakasnelu odluku da zauvek napusti zemlju", rekao je glavni urednik industrijskog veb sajta "Kar diler magazin" Džejms Bagot.

Udruženje evropskih preduzeća saopštilo je da je u Rusiji od januara do septembra prodato 9.558 Mercedesovih vozila, što je 72,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, ali uprkos padu poslovanja daleko je verovatnije da je razlog njihovog odlaska politički.

Ranije ovog meseca Rusiju je napustio i "Nisan", nakon što su to uradili i "Tojota" i "Reno".

Za "Nisan" ovaj izlazak sa ruskog tržišta nije prošao dobro jer je kompanija pretrpela gubitak od čak 700 miliona dolara prodajući rusku poslovnicu državnoj firmi "Nami" za, navodno svega jedan evro.

Glavni finansijski direktor "Mercedesa" Harald Vilhelm, uveren je, međutim, da odlazak kompanije iz Rusije neće imati nikakav ozbiljan novi efekat na profit kompanije.

Druge automobilske kompanije, uključujući "Jaguar lend rover", "Dženeral motors", "Aston Martin" i "Rols- rojs" isporuke u Rusiju obustavile su još u prvim mesecima specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Povratak "otpisanih"

Ove godine iz Rusije su otišle i mnoge druge zapadne kompanije, uključujući "Starbaks", "Mekdonalds" i "Koka-kolu".

Brendovi sa zapada se, međutim, vraćaju u Rusiju, ali na "mala vrata" i pod drugim imenom.

Španska modna kuća "Zara" nakon sedam meseci ponovo će raditi u ovoj zemlji, ali pod imenom "Nova moda".

Prodavnice poljskog lanca LPP, kao što su "Rizerved", "Mohito", "Sinsej", "Krop" i "Hauz", u martu su potpuno obustavile prodaju u Rusiji, ali su ponovo su otvorene već krajem maja.

Prošle nedelje je objavljeno da španska grupa "Inditeks" koja poseduje brendove "Zara", "Masimo Duti", "Pul end ber", "Berška" i "Stradivarijus" razgovara o mogućnosti prodaje franšize u Rusiji libanskoj grupi "Azadea".