Ekonomija

Meloni sprema novi paket pomoći za građane i privredu

Ovogodišnje finansijsko balansiranje italijanske premijerke verovatno će zemlju voditi većem zaduživanju u narednoj godini
Meloni sprema novi paket pomoći za građane i privredu© Tanjug/AP Photo/Andrew Medićini

Italijanska premijerka Đorđa Meloni priprema novi paket pomoći građanima i privredi, pokušavajući da na taj način ne poveća deficit zemlje, prenosi Blumberg, dodajući da je reč o ukupnoj sumi od 9,6 milijardi evra.

Podrška koju je osmislila nova premijerka obeležena je fiskalnim oprezom koji je imao i njen prethodnik Mario Dragi. Kako upućeni smatraju, većem zaduživanju Meloni će verovatno morati da pribegne 2023. godine.

Predviđenih 9,6 milijardi evra potiče iz "slamarice" prethodne vlade.

Ostvarenje ovog plana bio bi prvi konkretan dokaz premijerkine želje da bude posvećena fiskalnoj održivosti zemlje uprkos tome što je kampanju vodila sa idejom da smanji porez.

Izazov za Meloni biće smanjenje trenutnog kratkotrajnog naleta ekonomskog rasta, što će joj svakako smanjiti i mogućnosti da ostvari predizborna obećanja. Jer vlada predviđa povećanje ekonomske proizvodnje za samo 0,6 odsto sledeće godine, što je pad sa 3,3 odsto u 2022. godini. Analitičari čak predviđaju da će brojke biti i niže.

S obzirom na to da je za zaštitu ekonomije do sada potrošeno 66 milijardi evra, Meloni će teško odviknuti sunarodnike od podrške na koju su mogli da računaju. A posebno u periodu kada stiže zima, a energetska kriza je u punom zamahu.

I sama Meloni je tokom obraćanja poslanicima predvidela teška vremena i obećala "impozantan finansijski napor" koji želi da nastavi napore da se zaštiti privreda.

"To će isprazniti veliki deo naših resursa, primoravajući nas da odložimo neke od mera koje smo želeli", priznala je premijerka.

image