Ekonomija

EU u julu zabeležila pad izvoza i uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Vrednost izvoza iz EU je smanjena za dva posto u odnosu na jun i sada iznosi 19,2 milijarde evra
EU u julu zabeležila pad izvoza i uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvodaAP © Tanjug/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

I izvoz, i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU u julu ove godine je pokazao blagi pad, konstatuje se u najnovijem mesečnom izveštaju o trgovini koji je danas objavila Evropska komisija.

Vrednost izvoza iz EU je smanjena za dva posto u odnosu na jun i sada iznosi 19,2 milijarde evra, ali je i dalje značajno veća nego prošle godine. Uvoz EU je takođe smanjen za dva posto u istom periodu, dostigavši 14,3 milijarde evra u julu.

Evropska komisija beleži da je izvoz žitarica iz EU, pre svega pšenice i ječma, porastao prema Bliskom istoku i Severnoj Africi i navodi da je ovo bilo izazvano ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini.

Najveći rast izvoza zabeležen je kod pšenice. EU je izvezla 1,9 miliona tona pšenice u julu ove godine u Severnu Afriku, što predstavlja povećanje od 300 posto u odnosu na jul prošle godine.

Kategorije koje su doživele pad izvoza u julu su voće i orasi (15 posto) i povrće (10 odsto), kao i masline i maslinovo ulje, uglavnom zbog pada izvoza u SAD.

Ipak EU ostaje najveći svetski izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Uvoz EU iz glavnih trgovinskih partnera, kao što su Brazil i SAD, takođe se povećao, posebno kukuruza i soje. Uvoz grožđa, semena suncokreta i banana je u julu, u poređenju sa 2021. godinom, smanjen je za 24 odsto, 20 procenata i 18 posto.

Evropska komisija ističe da njen uvoz iz Ukrajine raste već četvrtu godinu redom, što ukazuje na primenu privremenog sporazuma trgovske liberalizacije.

Ukupan uvoz u EU od početka godine do jula dostigao je 96 milijardi evra.

Velika Britanija je postala glavni trgovinski partner sa EU. Ukupna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dostigla je 53,8 milijardi evra u 2021. godini. Drugi najveći trgovinski partner su SAD, sa kojima razmena iznosi 33,8 milijardi evra 2021. godine.

image