"Rebelion": Generacije Ukrajinaca otplaćivaće zajmove od Zapada

Vlasti u Kijevu će jednog dana shvatiti da je izvršavanje naredbi Vašingtona i Brisela bila fatalna greška, ocenjuje španski list

Nekoliko generacija Ukrajinaca moraće da otplaćuje zajmove koje su kijevske vlasti uzimale od Zapada, piše špansko izdanje časopisa "Rebelion".

"Zemlje NATO-a snabdevaju Ukrajinu ogromnim količinama naoružanja i daju zajmove od više milijardi dolara koje će Kijev morati da vrati u budućnosti, uz uobičajenu kamatu", navodi se u članku.

List takođe navodi da će za otplatu starih kredita Ukrajina morati da uzme nove pod još težim uslovima, tako da će dug nastaviti da raste.

Prema oceni autora teksta, "a pravi korisnici ovih kredita biće zapadne kompanije".

"Vlasti u Kijevu će jednog dana morati da shvate da je izvršavanje naredbi Vašingtona i Brisela, usmerenih protiv Moskve, bila fatalna greška", zaključuje se u članku.

Sredinom oktobra Vladimir Zelenski je nastupio na konferenciji Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, rekavši da je Ukrajini potrebno 38 milijardi dolara da pokrije budžetski deficit naredne godine.

Istovremeno, MMF je procenio da je Ukrajini potrebno finansiranje iz inostranstva u iznosu od tri do četiri milijarde mesečno.