Ekonomija

Ruski tečni gas je "mračni konj sankcija"

Sa isporukama gasa na minimumu, Evropa željno kupuje ruski tečni gas (LNG)
Ruski tečni gas je "mračni konj sankcija"www.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Evropa od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, naporno radi da se odvikne od ruskih energenata. Evropska unija je zabranila ruski ugalj i planira da blokira većinu uvoza ruske nafte do kraja 2022. godine u pokušaju da liši Moskvu važnog izvora prihoda.

Međutim, pokazalo se da je odustajanje od ruskog gasa teže nego što se Evropa nadala. Dok su isporuke ruskog gasa smanjene na minimum, Evropa željno kupuje ruski LNG.

"Volstrit džornal" je objavio da je uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa u blok skočio za 41 odsto na godišnjem nivou u godini do avgusta.

"Ruski LNG je bio mračni konj sankcija", rekla je listu naučna saradnica na Međunarodnom institutu za strateške studije sa sedištem u Londonu, Marija Šagina.

Uvoznici ruskog LNG-a u Evropu tvrde da isporuke nisu pokrivene trenutnim sankcijama EU i da je kupovina LNG-a od Rusije i drugih dobavljača pomogla da se evropske cene energije drže pod kontrolom.

Cene prirodnog gasa u Evropi su pale u poslednjih nekoliko nedelja, a mreža Si-En-Bi-Si prenosi da "talas LNG tankera preplavljuje Evropu u energetskoj krizi i utiče na cene prirodnog gasa".

Na osnovu podataka američke mreže i grupe "Marin trafik" koja prati kretanje tankera, 60 LNG tankera, odnosno oko 10 odsto ukupnog broja ovih brodova, trenutno plovi ili su usidreni oko severozapadne Evrope, Mediterana i Iberijskog poluostrva. Takvi brodovi se smatraju plutajućim skladištem LNG-a jer se ne mogu istovariti, što utiče na cenu prirodnog gasa i vozarine. Veruje se da dobar deo tih plovila potiče iz Sjedinjenih Država.

Potražnja za prirodnim gasom u Evropi je naglo porasla dok EU pokušava da smanji svoje oslanjanje na ruski prirodni gas nakon početka vojne operacije u Ukrajini. Evropa je istisnula Aziju kao glavnu destinaciju za američki LNG i sada prima 65 odsto ukupnog izvoza.

EU je obećala da će smanjiti potrošnju ruskog prirodnog gasa za skoro dve trećine pre kraja godine, dok su Litvanija, Letonija i Estonija obećale da će potpuno eliminisati uvoz ruskog gasa.

Za razliku od gasa iz cevovoda, superohlađeni LNG je mnogo fleksibilniji i može se isporučiti iz udaljenih regiona, uključujući SAD i Katar.

Evropa ovde nije sama. Podaci o isporukama otkrili su da je Kina uvezla skoro 30 odsto više gasa iz Rusije do oktobra, obično uz veliki popust.

Postoji jasna prednost uvoza ruskog LNG-a u Evropu: kontinent je uspeo da popuni svoja skladišta gasa znatno pre roka, a agencija Rojters navodi da je 93,8 odsto skladišta gasa u EU trenutno popunjeno.

Iako ruski LNG čini samo osam odsto uvoza gasa u Evropsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo od početka marta, trgovina je u suprotnosti sa naporima EU da uskrati Rusiju prihoda od fosilnih goriva.

Mnogo krivice pada na Švajcarsku, sa 80 odsto ruskih sirovina koje se trguju preko centralnoevropske zemlje i njenih skoro 1.000 robnih firmi.

Švajcarska je važno globalno finansijsko središte sa naprednim sektorom robe, uprkos tome što je zemlja daleko od svih globalnih trgovinskih puteva i bez pristupa moru, bez nekadašnjih kolonijalnih teritorija i bez ikakvih značajnih sopstvenih sirovina.

"Dojče vele" je izvestio da se 80 odsto ruskih sirovina trguje preko Švajcarske, navodi se u izveštaju švajcarske ambasade u Moskvi.

Otprilike trećinu čine nafta i gas, dok dve trećine čine bazni metali kao što su cink, bakar i aluminijum. Drugim rečima, ugovori potpisani sa Švajcarcimna direktno omogućavaju da ruska nafta i gas nastave da slobodno teku.

Ovo je definitivno velika stvar s obzirom na to da su izvoz gasa i nafte glavni izvor prihoda za Rusiju, koji čini 30 do 40 posto ruskog budžeta. Ruske državne korporacije su 2021. zaradile oko 180 milijardi dolara samo od izvoza nafte.

image