Srpsko tržište otvoreno za ruske poljoprivredne proizvode: Šansa za izvoz vredan 10 miliona dolara

Od 20. do 26. maja u Novom Sadu, održan je 90. Međunarodni poljoprivredni sajam, tokom kojeg je deset ruskih kompanija sa oznakom "Proizvedeno u Rusiji" predstavilo svoja dostignuća u poljoprivredi

Ruski izvoznici učestvovali su na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Srbiji, gde su razgovarali sa potencijalnim partnerima o ukupnom izvoznom potencijalu u iznosu od deset miliona dolara, saopštio je Ruski izvozni centar, prenose "RIA Novosti".

Naime, od 20. do 26. maja u Novom Sadu, održan je 90. Međunarodni poljoprivredni sajam, tokom kojeg je deset ruskih kompanija sa oznakom "Proizvedeno u Rusiji" predstavilo svoja dostignuća u poljoprivredi.

Kako se navodi, na štandu "Proizvedeno u Rusiji", domaći proizvođači su predstavili gotove prehrambene proizvode, useve i rešenja za agroindustrijski kompleks.

"Tokom sedam dana trajanja izložbe, održano je više od 200 sastanaka sa potencijalnim partnerima, a ukupan izvozni potencijal pregovora procenjen je na deset miliona dolara", poručuju iz Ruskog eskportnog centra (REC).

Dodaje se da je za ruske proizvode interesovanje pokazalo desetine međunarodnih kompanija, među kojima su i privatne kompanije, fabrike i proizvođači iz agroindustrijskog kompleksa.

Rusku ekspoziciju posetili su predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, šef kabineta predsednika Privredne komore Vojvodine Milan Stojanov i trgovinski predstavnik Rusije u Srbija Andrej Kripunov.

Osim toga, izložba "Proizvedeno u Rusiji", površine više od 250 kvadratnih metara, dobila je nagradu za najbolji dizajn.

Naime, navodi se da je Međunarodni poljoprivredni sajam posetilo 125.000 ljudi.

Ruski eksportni centar (REC) je državna institucija za podršku nerobnog izvoza koja pruža finansijsku i nefinansijsku pomoć kompanijama u svim delatnostima, kao i fazama izlaska na strana tržišta, uključujući i u okviru nacionalnog projekta "Međunarodna saradnja i izvoz".