"Kredi svis" otpušta hiljade radnika, traži milijarde dolara

U trećem kvartalu ove godine banka je ostvarila gubitak od četiri milijarde švajcarskih franaka

Banka "Kredi svis" planira da od investitora traži četiri milijarde dolara, otpusti hiljade radnika i pomeri fokus sa investicionog bankarstva na svoje bogate klijente, u pokušaju da iza sebe ostavi veliki broj skandala, javlja agencija Rojters.

U planu je da do kraja godinu otpusti 2.700 radnika, a da do 2025. broj radnika smanji za 9.000.

Predsednik banke Aksel Leman ovaj plan je nazvao "nacrtom uspeha", nakon što je u trećem kvartalu ove godine banka ostvarila gubitak od četiri milijarde švajcarskih franaka. 

Saopštenje je usledilo nakon burnih nedelja za banku koja je nedavno pristala da Francuskoj plati 238 miliona evra kako bi izbegla sudski spor za sakrivanje utaje poreza svojih klijenata u periodu od 2005. do 2012. godine. Nakon toga, banka je pristala da plati 495 miliona dolara zbog uloge u prodaji stambenih hipotekarnih hartija od vrednosti.

Početkom godine, banku je potresao još jedan skandal kada su procureli detalji računa od oko 30.000 klijenata. 

Inače, "Kredi svis" je jedna od najvećih multinacionalnih investicionih banaka, a njena propast mogla bi za sobom da povuče i globalnu ekonomiju.

Propast američke investicione banke "Leman braders", stare 150 godina, podstakla je 2008. najveću globalnu ekonomsku krizu od tridesetih godina prošlog veka. Očigledna ironija današnje situacije sastoji se u tome što bi novu svetsku finansijsku krizu mogla da izazove banka na čijem je čelu "prezimenjak" banke koja je izazvala prethodnu krizu - spomenuti Aksel Leman. 

Poslednjih nedelja, akcije "Kredi svisa" pale su za oko 14 procenata i tako dostigle rekordno nizak nivo.