Ekonomija

EU pozdravlja kraj petrodolara? "Podržavamo multipolarni režim globalne valute"

Ovakav režim "može biti od koristi za poboljšanje stabilnosti međunarodnog finansijskog sistema ograničavanjem uticaja spoljnih i idiosinkratičnih monetarnih šokova na ekonomiju", saopštila je komesarka EU za finansijske usluge Majrejd Mekginis u pisanom odgovoru evroposlaniku Eugenu Tomacu
EU pozdravlja kraj petrodolara? "Podržavamo multipolarni režim globalne valute"www.globallookpress.com © Ohde/face to face

Evropska komisija izgleda da ne žali mnogo zbog kraja američkog petrodolara, istakavši da podržava "multipolarni režim globalne valute."

Na pitanje jednog evroposlanika da prokomentariše to da je francuski energetski gigant "Total enerdžis" zaključio prvi ugovor o kupovini LNG iz Kine u Juanima, da su Kina i Brazil sklopili ugovor da međusobnu trgovinu rešavaju u lokalnim valutama umesto u dolarima, kao i to da zemlje poput Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata razmatraju napuštanje dolara u međunarodnim transakcijama, komesarka EU za finansijske usluge Majrejd Mek Ginis je u pisanom odgovoru istakla da ona i njene kolege pozdravljaju globalni pomak od američke valute zarad konkurentnijeg okruženja.

"Komisija će nastaviti da promoviše međunarodnu ulogu evra i, generalno, podržava multipolarni režim globalne valute koji može biti od koristi za poboljšanje stabilnosti međunarodnog finansijskog sistema ograničavanjem uticaja spoljnih i idiosinkratičnih monetarnih šokova na ekonomiju", napisala je ona.

Mek Ginis je takođe napomenula da će EU razmotriti povećavanje uloge evra u trgovini energentima i robom.

"Da bi ojačala međunarodnu ulogu evra, Komisija nastavlja da sprovodi ciljane akcije. Što se tiče upotrebe evra u sektoru energije i roba, EU će nastaviti da razgovara sa ključnim akterima o daljem povećanju udela evra", dodala je evropska komesarka.

Pored događaja koje je evroposlanik Eugen Tomac spomenuo u svom pitanju, na to da petrodolar, doskora osnova međunarodne trgovine i jedan od mehanizama putem kojih su SAD utvrđivale svoj hegemonski položaj, izgubio privlačnost, ukazuje i činjenica da je francuski predsednik Emanuel Makron u aprilu nagovestio da bi EU trebalo da smanji svoju zavisnost od dolara.

BRIKS takođe može predstavljati pretnju po petrodolar, budući da neki lideri ekonomske zajednice Brazila, Rusije, Kine i Južnoafričke republike, a koja, prema podacima MMF, sada ima veći BDP prema paritetu kupovne moći od G7, snažno zastupaju osnivanje zajedničke valute.

"Sanjam da imamo zajedničku valutu koju bi naše zemlje koristile u transakcijama, kako bismo bili nezavisni od (američkog) dolara. Nemoguće da ne možemo da imamo više slobode za poslovanje. Sanjam da BRIKS ima sopstvenu valutu, poput evra Evropske unije", rekao je Lula na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom ove nedelje.

image