Novi zakon o privrednim društvima pred poslanicima: Basta ekstra plaća 15 stručnjaka

Državne firme će biti akcionarska ili društva sa ograničenom odgovornošću

Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države uskoro će pred poslanike. Propis koji bi trebalo da obezbedi profesionalizaciju državnih firmi, prošao je Vladu i ušao u skupštinsku proceduru, pišu "Novosti"

Državna preduzeća koja su već registrovana kao društva kapitala imaće godinu dana od početka primene da se prilagode novom propisu, dok će za javna preduzeća rok važiti godini dana od kada se preregistruju u AD ili DOO.

Posao vlasnika nad ovim firmama obavljaće Ministarstvo privrede, kojim trenutno rukovodi  Rade Basta. To zahteva njihovo kadrovsko pojačanje, pa se očekuje da će primena ovog zakona koštati najmanje 60 miliona dinara. Polovina tog iznosa, 30 miliona, potrebna je za plate 15 novoangažovanih stručnjaka sledeće godine i još toliko za zarade u 2025. godini. Troškove će imati i sama preduzeća koja će narednih pet godina morati da procene vrednosti kapitala i imovine i dostave ih Ministarstvu.

Prema poslednjim podacima Republika Srbija ima u svom portfelju 305 firmi. Aktivnih je 266, dve su u likvidaciji, a 37 u stečaju. Među aktivnima su 23 javna preduzeća koja će morati da menjaju samu formu, dok su ostala već akcionarska i društva sa ograničenom odgovornošću.

Cilj koji se želi postići je održivo i efikasno upravljanje privrednim društvima, što održava posvećenost Vlade reformi javnih preduzeća, društava kapitala i koristi za građane od državnog vlasništva, stoji u analizi predloženog zakona.

Efikasnim upravljanjem privrednim društvima koji su u vlasništvu Republike Srbije postižu se bolji rezultati poslovanja istih, poboljšava se kvalitet njihovih usluga, čime se istovremeno povećava i korist od državnog vlasništva za građane, što će sve imati za rezultat povećanje javnih prihoda.

Država obećava uvođenje korporativnog upravljanja u društvima kapitala, kako bi ona ostvarivala bolje poslovne rezultate.

Formiraće se Komisije koju čine predstavnici Ministarstva privrede, ministarstva nadležnog za oblast kojoj pripada delatnost društva kapitala. U njenom radu može, po potrebi,  učestvovati i predstavnik društva kapitala, predstavnik drugog državnog organa, odnosno stručna osoba, piše u predlogu  zakona.

Komisija utvrđuje godišnje ciljeve društva kapitala sa merama i uputstvima za njihovo ostvarivanje. Planirano je uspostavljanje Stručnog saveta za praćenje sistema stručnog usavršavanja u društvima kapitala i sprovođenje Programa stručnog usavršavanja iz oblasti korporativnog upravljanja.

Iz primene ovog zakona biće izuzeta privredna društva koja su u vlasništvu države koja obavljaju delatnost proizvodnje naoružanja i vojne opreme. Neće se odnositi ni na državne banke, osiguravajuće i druge finansijske institucije, nedobitne organizacije, institute ko