Ekonomija

Zakerberg u problemu, akcije "Mete" u padu

Deonice IT giganta pale više od 20 odsto - gubitak 65 milijardi dolara
Zakerberg u problemu, akcije "Mete" u paduwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Akcije kompanije "Meta", čiji je vlasnik Mark Zakerberg, pale su kasno u sredu za više od 20 odsto.

Investitori su u sredu izbrisali više od 65 milijardi dolara iz tržišne kapitalizacije "Meta", pošto je Zakerberg prijavio pad prihoda za još jednu četvrtinu.

Zakerbergu je sve teže da ubedi investitore da su isplative opklade na njegov metaverzum - mrežu 3D virtuelnih svetova, kao i na veštačku inteligenciju, navodi ”Fajnenšel tajms”.

Iz "Mete" su saopštili da su se suočili sa udarcima kao što je promena privatnosti na operativnom sistemu kompanije "Epl", koja je otežala brendovima da ciljaju i mere svoje oglase na "Fejsbuku" i "Instagramu". Takođe u "Meti" navode kao izvor problema i makroekonomska pitanja poput poremećaja u lancu snabdevanja.

"Meta", vlasnik društvenih mreža "Fejsbuk" i "Instagram", suočava se i sa pritiskom platformi "TikTok" i "Jutjub", koji su se pokazali kao jaka konkurencija.

Broj globalnih dnevnih korisnika "Fejsbuka" je po prvi put opao u odnosu na prethodni kvartal, sa 1,930 milijardi na 1,929 milijardi.

U "Meti" očekuju usporavanje rasta prihoda i u narednom kvartalu.

Pad akcija "Meta" na Njujroškoj berzi usledio je nakon pada akcija rivala "Alfabeta","Majkrosofta" i "Snepa". Američki IT giganati ostvarili su naslabiji kvartalni rast još od 2013. godine.

image