Cene hrane u svetu u maju najniže u poslednje dve godine: Neke namirnice i dalje poskupljuju

Za manju vrednost FAO indeksa je najviše zaslužan pad cena biljnih ulja, žitarica i mleka, dok su šećer i mleko poskupeli

Cene hrane u svetu su u maju bile najniže za poslednje dve godine, navodi se u danas objavljenom izveštaja Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija.

FAO indeks cena hrane je pao sa aprilskih 127,7 poena na 124,3 poena. Majski rezultat je za čak 35,4 poena, odnosno 22,1 odsto, niži od rekordne vrednosti pomenutog indeksa koja je zabeležena u martu 2022. godine, navodi se na sajtu FAO.

Za manju vrednost FAO indeksa je najviše zaslužan pad cena biljnih ulja, žitarica i mleka, dok su šećer i mleko poskupeli.

Cene biljnih ulja su na mesečnom nivou pale za 8,7 odsto, šesti put zaredom, žitarica - za 4,8 odsto, kao i mleka - za 3,2 odsto.

Meso je na mesečnom nivou poskupelo za jedan odsto, četvrti put zaredom, usled veće potražnje za živinskim i goveđim mesom.

Cena šećera je takođe porasla četvrti mesec zaredom, za 5,5 odsto, pre svega zbog zabrinutosti za žetvu 2023/24 godine koju može da ugrozi klimatski fenomen El Ninjo.