Predsednik Austrije: U Evropi nema jedinstva oko ograničenja cena ruskog gasa

Za predsednicu Mađarske prioritet povoljna cena gasa i pouzdanost snabdevanja energentima

U Evropi ne postoji jedinstvo oko ograničenja cene ruskog gasa i ne očekujemo ga u skorijoj budućnosti, izjavio je predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen na konferenciji za novinare u Beču nakon razgovora sa mađarskom koleginicom Katalinom Novak, koja se složila sa ovom konstatacijom.

"O ovoj temi se stalno govori na sastancima ministara energetike EU, kao i u Evropskom savetu. Koliko ja mogu da kažem, jedinstva svih država članica nema, a možda nije ni predviđeno da ga bude" rekao je Van der Belen.

On je izrazio uverenje da će Austrija "bezbedno prebroditi zimu", da su skladišta gasa dobro popunjena, što ne menja potrebu da se "u kratkom roku postigne diversifikacija snabdevanja, uključujući i kupovinu tečnog prirodnog gasa", kao i da se u srednjem roku u potpunosti napusti korišćenje fosilnih goriva.

Mađarska predsednica izjavila je da su „tačke gledišta u Evropi različite“ po pitanju ograničavanja cene ruskog gasa i da sada ne vidi nikakve izglede za postizanje konsenzusa u budućnosti.

"Za Mađarsku je važno da ima pristupačne cene gasa i garancije za snabdevanje energentima. Drugim rečima, Mađarska mora da bude u mogućnosti da kupi energente ne samo sada, već i u svakom trenutku, a mi ćemo učiniti sve da to zagarantujemo", rekla je Novakova.

Evropska komisija je na samitu 19. oktobra predstavila set mera koje bi članice EU mogle da preduzmu. Neke od ovih mera su stvaranje privremenog mehanizma za ograničavanje cena gasa za proizvodnju električne energije u EU, uvođenje dodatnog cenovnog repera za gas koji bi bolje odražavao situaciju na tržištu kao i stvaranje dinamičnog koridora cena kako bi se ograničili njeni skokovi na tržištu.