Ekonomija

Predah za američku ekonomiju: Bajden potpisao zakon o gornjoj granici duga

Američki predsednik je u petak, u obraćanju iz Ovalnog kabineta Bele kuće, rekao da je usvajanjem tog zakona izbegnuta ekonomska katastrofa
Predah za američku ekonomiju: Bajden potpisao zakon o gornjoj granici dugawww.globallookpress.com © Jim Watson - Pool via CNP

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je zakon usvojen u Kongresu ove sedmice, a kojim se podiže gornja granica američkog duga, čime je izbegnut katastrofalan udarac na američku ekonomiju, javlja "Blumberg".

Bajden je potpisao zakon iza zatvorenih vrata, bez bilo kakve ceremonije. U saopštenju Bele kuće objavljenom u subotu u kojem je najavljeno potpisivanje, izražava se zahvalnost liderima Kongresa, uključujući Kevina Makartija i lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, "na njihovom partnerstvu".

Senat i Predstavnički dom Kongresa usvojili su zakon kojim se ukida gornja granica vladinog duga od 31,4 biliona dolara i na taj način je u poslednjem trenutku izbegnuto neispunjavanje finansijskih obaveza američke vlade već 5. juna.

Bajden je u petak, u obraćanju iz Ovalnog kabineta Bele kuće, rekao da je usvajanjem tog zakona izbegnuta ekonomska katastrofa, navodeći da je postizanjem kompromisa sa predsedavajućim Predstavničkog doma, republikancem Kevinom Makartijem, pokazao šta može da se učini, preneo je Rojters.

"Bez obzira na to koliko naša politika može da bude teška, moramo da vidimo jedni druge ne kao protivnike, već kao sugrađane Amerikance", naveo je Bajden.

Mogućnost recesije izazvane neispunjenjem obaveza predstavljala je jednu od najvećih pretnji za Bajdenove šanse da osvoji drugi mandat. Osamdesetogodišnji predsednik, koji se suočavao sa pitanjima o svojim godinama i da li je i koliko sposoban za tu funkciju, otklonio je pretnju pregovorima o dvopartijskom sporazumu koji je prošao kroz oštro podeljen Kongres.

Iako je zemlja ostala istorijski polarizovana, sporazum o ograničenju duga je najnoviji u nizu dvopartijskih sporazuma – uključujući zakon o infrastrukturi i subvencije za domaću proizvodnju čipova – koje bi Bajden mogao da okrene u svoju korist, navodi "Blumberg".

image